/‘NADAHNUTO NARODNOM BAŠTINOM’ Etno Mara u Zagrebu uređuje etnoriznicu i atelje: Budi svoj naš je moto!

‘NADAHNUTO NARODNOM BAŠTINOM’ Etno Mara u Zagrebu uređuje etnoriznicu i atelje: Budi svoj naš je moto!

Etno Mara u Zagrebu će otvoriti višenamjenski prostor koji će služiti kao etnoriznica i atelje, tj. radionica odjeće i suvenira nadahnutih hrvatskom narodnom baštinom.

Obrt koji motive poput zlatoveza, glagoljice, pletera te onih sa šestinske narodne nošnje povezuje s modnim potrebama suvremenih žena i muškaraca, u novi bi se prostor na Malešnici trebao useliti idućih mjeseci.

Sredstva za uređenje tog prostora prikupljaju se kampanjom skupnog financiranja „Budi svoj u svome“. Ako kampanja uspije, Etno Mari će to biti najljepši dar za 24. godišnjicu postojanja brenda.

„Slogan ‘Budi svoj’ prati naš brend od njegova početka. Kako bismo na jednom mjestu mogli pohraniti mnogobrojne knjige, krojeve, skice, ornamente, uzorke i motive vezane uz hrvatsko tekstilno rukotvorstvo, te s njima upoznavati i generacije koje dolaze, nužan nam je odgovarajući prostor. Do sada smo proizvodile u skromnom unajmljenom prostoru i dijelu vlastita stana. Sada smo se uhvatile u koštac s velikim izazovom! Kada smo pronašle prostor odgovarajući za atelje i etnoriznicu, kako bismo ga kupile, prodale smo djedovinu i podigle kredit. Prostor je sada u rohbau fazi, a za njegovo uređenje potrebna nam je podrška zaljubljenika u naš dizajn i hrvatsku baštinu“, kazale su Vesna Milković i Marija Milković Pancer, vlasnice i dizajnerice Etno Mare.

Vesna Milković utemeljila je brend Etno Mara 1999. godine. U želji da napravi nešto temeljeno na svojoj ljubavi prema dizajnu i tradiciji, napustila je posao pravnice. Strast prema onome što radi, prenijela je i na kćer Mariju, kostimografkinju s diplomom Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu koja danas brend prepoznatljivog DNK oplemenjuje duhom vremena.

U potrazi za nadahnućem kreatorice surađuju s cijenjenim hrvatskim etnolozima, folkloristima i povjesničarima.

„Drago nam je vidjeti naše kreacije na ženama i muškarcima svjesnima vrijednosti hrvatske baštine. Iznimno nas veseli i kada naši proizvodi odlaze u svijet. Ponosni smo što se djelići hrvatske kulture i povijesti mogu vidjeti utkani u haljine i kapute koji se nose i na ulicama dalekih gradova. U svojem radu koristimo ručno tkane materijale i tradicijske tehnike veza“, rekla je Vesna Milković.

Kvalitetne, inovativne i prepoznatljive kreacije Etno Mare najviše kupaca imaju u Hrvatskoj te među hrvatskim iseljeništvom, no zanimanje za njih raste i na međunarodnom tržištu. Naime, tamo se sve više cijene autohtonost i originalnost proizvoda te ručni rad.

Etno Mara trenutačno zapošljava četiri osobe, a novi višenamjenski prostor obrtu će omogućiti razvoj posla. U ateljeu će se izrađivati nove kolekcije odjeće i suvenira, a dio povezan s etnoriznicom bit će namijenjen raznim edukacijskim programima o hrvatskoj baštini. U tom jedinstvenom edukacijskom centru posjetitelji raznih dobi, od djece do umirovljenika, moći će upoznati bogatstvo hrvatske nematerijalne baštine. Pod vodstvom stručnjaka, među ostalim, učit će pisati glagoljicu, proučavati drevne misale te upoznavati šlingu i pečki vez.

Kampanjom skupnog financiranja na platformi Croinvest namjerava se prikupiti 180 tisuća kuna. Svatko tko financijskim prilogom podrži kampanju, u znak zahvale dobit će neki predmet s jedinstvenim potpisom Etno Mare.

mšm

Foto: Matej Grgić

TAGS: