/Nagrađivani film ‘Pelikan’ imat će zagrebačku premijeru uoči početka kinodistribucije

Nagrađivani film ‘Pelikan’ imat će zagrebačku premijeru uoči početka kinodistribucije

U utorak, 29. kolovoza, u 20 sati, na Ljetnoj pozornici Tuškanac održat će se zagrebačka premijera filma “Pelikan”, nagrađivanog debitantskog igranog filma redatelja Filipa Herakovića. Film u redovnu kinodistribuciju kreće u rujnu. 

U ovom nagrađivanom Herakovićevom prvijencu do sada je uživala međunarodna publika koja ga je gledala na filmskim festivalima u Tallinnu (Black Nights) i Beogradu (Festival autorskog filma), a prikazivanje pred hrvatskom publikom film je započeo premijerom u lipnju, u sklopu Mediteranskog filmskog festivala u Splitu, te se od tada prikazuje u ljetnim kinima diljem Hrvatske. Pelikan je bio prikazan i u sklopu natjecateljskog dijela programa nedavno održanog Pulskog filmskog festivala.

“Biti” kondor ili pelikan

Edi Ćelić tumači lik profesionalnog golmana Josipa koji nakon ozljede na skijanju dolazi u toplice na oporavak. Vrijeme provodi vježbajući s fizioterapeutom i primajući posjete sada već skoro bivše djevojke i bivšeg najboljeg prijatelja. Proživljava krizu identiteta i ima potrebu ponovno otkriti tko je on zapravo. Jednog dana tijekom rehabilitacije Josip naiđe na poslovnu konferenciju gdje ga greškom identificiraju kao jednog od prodajnih predstavnika robotskih usisavača. Prihvaća igru i počinje istraživati život iz nove perspektive.

Uz Edija Ćelića u filmu igraju: Marko Petrić u ulozi Josipovog najboljeg prijatelja, Tena Nemet Brankov u ulozi Josipove djevojke, Ivan Glowatzky u ulozi fizioterapeuta, zatim Lucija Barišić, Stojan Matavulj, Tanja Smoje, Goran Koši, Nina Sabo, Valentina Lončarić, Gordan Marijanović, Biljana Lovre, Ana Marija Veselčić, Antonio Scarpa, Antonio Abrescia. Glumačkom ansamblu, među ostalima, pridružili su se i dječaci iz NK Jadran Poreč. 

Za scenarij filma zadužen je redatelj Filip Heraković koji ga je pisao s kolegicom Nikolinom Bogdanović

“Završetak ljeta znači početak nove faze u kino životu Pelikana. Veseli me što će nakon uspješne turneje po jadranskim ljetnim kinima, film napokon moći vidjeti i zagrebačka publika, ali i publika u ostalim gradovima u zemlji ”, izjavio je redatelj Filip Heraković.

“Festival mediteranskog filma u Splitu bio je najljepše moguće mjesto za početak prikazivanja Pelikana pred hrvatskom publikom i njegova ljetna turneja obogatila nas je novim susretima i prijateljstvima. Sada je vrijeme za Zagreb i kina po cijeloj zemlji i nadamo se da će publici uljepšati ulazak u jesen”, poručili su Tamara Babun i Matija Drniković iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, producenti filma Pelikan.

Nakon zagrebačke premijere film će se u rujnu moći pogledati u Zagrebu u Kinu Kinoteka, Kinu Tuškanac, Kinu Metropolis (MSU), zatim u Cineplexx kinima i u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. Točan datum projekcija moći će se provjeriti na stranici www.kinomediteran.hr te na stranicama pojedinačnih kinoprikazivača, stoji na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.

mšm

Foto: havc.hr