/‘NAKON RAZORNOG POTRESA’ Započela prva kapitalna obnova zgrada u kulturi: Evo kako napreduju radovi u Muzeju za umjetnost i obrt

‘NAKON RAZORNOG POTRESA’ Započela prva kapitalna obnova zgrada u kulturi: Evo kako napreduju radovi u Muzeju za umjetnost i obrt

U ožujku obilježavamo tri godine od razornog potresa koji je oštetio brojne domove i građevine u Zagrebu. Obnova teče sporo, no struka i građani nadaju se da će novi Zakon o obnovi rasteretiti administraciju i ubrzati cijeli postupak. Nova Koordinacija posvećena je obnovi kulturne baštine. Provjerili smo kako napreduju radovi na obnovi crkve sv. Petra u Vlaškoj ulici te Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. U rubrici Notes gost Juraj Pojatina govori o svim izazovima koje nosi obnova kulturne baštine.

Jedna od najstarijih crkvi u Zagrebu

Nakon potresa u ožujku 2020. crkva sv. Petra dobila je zelenu naljepnicu, no dodatnim pregledima utvrđena su brojna oštećenja. I dok se u ovoj crkvi i dalje održavaju svete mise, istovremeno se odvijaju i tihi radovi.

„Nema primjene velikih strojeva, nabacivanja ili masovnih radova. Ni u jednom trenutku nismo pretjerali sa stvaranjem otpada, prašine ili pretjerane buke“, govori Ivan Ležaja iz tvrtke MAR koja je podizvođač radova zadužen za konstrukcijsku sanaciju i ojačanje samog objekta. Crkva je sa svojim župnim dvorom zaštićeno kulturno dobro, a stara je 350 godina što zahtijeva posvećenost u povijesnom istraživanju i pronalasku rješenja.

„Moramo stabilizirati kupolu velikog promjera. Kako bismo postigli duktilnost, sposobnost konstrukcije da doživi veće pomake prije kolapsa, korišten je FRCM (tkaninom ojačan mort) sustav za protupotresno ojačanje zidanih konstrukcija. Ovim proizvodom tvrtke MC Hrvatska propisano je obostrano oblaganje kupole“, ističe Davor Anđić iz tvrtke Studio Arhing.

Gost rubrike Notes Juraj Pojatina, direktor tvrtke Studio Arhing, govori o jačanju svijesti da se očuva kulturna baština kao i tehnike koje su korištene tijekom izgradnje. Stoga je nužna suradnja s konzervatorima te otvorenost na dijalog u cilju što bržeg pronalaska rješenja za najsloženije situacije.

Obnova Muzeja za umjetnost i obrt

Priprema za prvu kapitalnu obnovu zgrada u kulturi trajala je gotovo tri godine. Muzej za umjetnost i obrt postoji više od 140 godina, a vrijedni fundus čini više od 130 000 umjetnika i minimalno 100 000 knjiga. Objekt je zatvoren za javnost, a procjenjuje se da će radovi na obnovi trajati minimalno 7 godina. U prvoj fazi nužna je konstrukcijska sanacija, a zatim slijedi ojačavanje građevine primjenom FRCM sustava. U dvorišnom dijelu muzeja jedan dio će se u potpunosti srušiti te iznova sagraditi.

„Došlo je do ozbiljnih oštećenja jer su se aneksi poput stubišta zarotirali i odvojili od glavnog krila, nisu bili adekvatno povezani za potresne jačine“, govori glavni projektant obnove Alan Braun. Posebnu priču čine i tri cigle koje je izvođačima dao ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović.

„To nam je podsjetnik da radove obavljamo kvalitetno i u roku te da ih ugradimo na posebnim mjestima“, ističe poslovođa Peter Andreas Rajkovača.

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

mšm

Foto: Koordinacija