/Nova dramska premijera zagrebačkoga HNK: U ‘Nebeskom svodu’ 12 žena donosi sudbonosnu odluku

Nova dramska premijera zagrebačkoga HNK: U ‘Nebeskom svodu’ 12 žena donosi sudbonosnu odluku

U petak, 12. travnja u HNK-u u Zagrebu održat će se premijera dramske predstave “Nebeski svod” Lucy Kirkwood, nagrađivane britanske dramatičarke čiji su tekstovi izvedeni u svim većim europskim kazalištima.

Predstavu je režirala Marina Pejnović, a nastupa čak 13 glumica iz ansambla HNK-a u Zagrebu: Jadranka Đokić, Alma Prica, Ksenija Marinković, Iva Jerković Oreški, Mirta Zečević, Olga Pakalović, Dora Lipovčan, Lana Barić, Iva Mihalić, Ana Begić Tahiri, Jelena Otašević Babić, Ivana Boban i Barbara Vicković, uz Marina Klišmanića i gošću, mladu Lanu Meniga koju je publika imala prilike gledati u predstavi “Sorry”.

Sudjelujemo u parafrazi filma “Dvanaest gnjevnih ljudi” u ženskoj verziji vježbe iz demokracije. Godina je 1759. i zemlja čeka najavljeni dolazak Halleyjeva kometa. Kći Lady Wax je ubijena, a stanovnici ovoga ruralnog grada željni su krvi. Sally Poppy proglašena je krivom za zločin, zajedno sa svojim ljubavnikom koji je već obješen. Sallyn put do omče ovisi o tome je li ona doista trudna, kao što tvrdi, ili otvoreno laže. Ako je trudna, život će joj biti spašen i neće biti obješena. Sallyna sudbina leži u rukama dvanaest žena, okupljenih da donesu jednoglasnu odluku na ovaj ili onaj način.

Svijet kojim upravljaju muškarci

Neke od žena jedva čekaju obaviti svoju dužnost, dok druge jedva čekaju da im dužnost završi. Njihov status, dob i klasa su različiti; jedna je tek zakoračila u punoljetnost i brak, druga je u osamdesetima. Jedna od žena je nerotkinja, druga je imala dvadeset i jedno dijete. Usred njihove svađe i zadirkivanja, jedna žena shvaća važnost njihove prisutnosti u porotničkoj sobi. Primalja, Lizzy, zna da, usprkos rulji koja vapi za krvlju ispred njihovog prozora, dvanaest žena ima priliku donijeti važnu odluku koja će promijeniti život u svijetu kojim upravljaju muškarci.

Međutim, žene se moraju boriti sa svojom savješću kako bi donijele odluku. Kreće radikalno iznošenje pozicija koje mi u našoj svakodnevnici doživljavamo kao zamaskiranu dinamiku međuženskih odnosa. No, autorica je postavljanjem djela u 18. stoljeće omogućila prezentnost i vidljivost tih stavova. Time nije opisala prošlost, već je raskrinkala sadašnjost.

‘San Ivanjske noći’ u HNK-u: Jedno od najpopularnijih djela govori o sudbini četiriju zaljubljenih parova

Dramaturginja predstave je Mirna Rustemović, skladatelj Ivan Josip Skender, scenografkinja Liberta Mišan, kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovatelj svjetla Anton Modrušan, scenski pokret potpisuje Pravdan Devlahović, dok je oblikovateljica videa Sara Salamon.

mšm

Foto: HNK Zagreb