/Otvorena izložba ‘ZILIK – 50 godina’ u Zagrebu: Mali ‘Nazorići’ oduševili posjetitelje s divnim recitalima!

Otvorena izložba ‘ZILIK – 50 godina’ u Zagrebu: Mali ‘Nazorići’ oduševili posjetitelje s divnim recitalima!

U srijedu 13. ožujka održano je svečano otvorenje izložbe “ZILIK – 50 godina” u Galeriji AMZ u Zagrebu. Nakon što je reprezentativna izložba iz fundusa predstavljena u sklopu otvorenja 50. ZILIK-a u siječnju ove godine u Karlovcu, izložba “ZILIK – 50 godina” sinoć je otvorena u prekrasnom prostoru Galerije AMZ u Zagrebu gdje će se moći pogledati sve do kraja ožujka. 

U sklopu svečanog otvorenja, ravnatelj Arheološkog muzeja Ivan Radman-Livaja pozdravio je sve prisutne te izrazio veliko zadovoljstvo što upravo Galerija AMZ ima priliku ugostiti i predstaviti ovako hvalevrijedan projekt kao što je ZILIK i selekciju iz njegovog bogatog opusa koji uključuje djela najznačajnijih hrvatskih umjetnica i umjetnika. Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” Nataša Horvat istaknula je kako je lijepo da ZILIK nastavlja suradnju sa Zagrebom tj. predstavljanje ZILIK-ovog bogatog fundusa i u Karlovcu i u Zagrebu povodom velikih obljetnica, a kustosica izložbe i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol predstavila je ukratko povijest i značaj ZILIK-a te što sve posjetitelji mogu vidjeti na izložbi.

Otvorenje je moderirala kustosica Arheološkog muzeja Hana Ivezić. Na otvorenju su bili prisutni štićenici Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” koje od milja zovemo naši mali ‘Nazorići’, a dvoje Nazorića – Sara i Damjan – izveli su divne recitale koji su nas podsjetili na važnost ZILIK-a, te vrijednosti koje ZILIK njeguje kao što su plemenitost, humanost i prijateljstvo.

Plemenita svrha

ZILIK (Zimska likovna kolonija) jedna je od najdugovječnijih, ali i najposebnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj, jer je osnovana s iznimno plemenitom svrhom – za i zbog djece bez adekvatne roditeljske skrbi tj. za štićenike Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” u Karlovcu. Od 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, tadašnji ravnatelj Centra Pero Car te supružnici Petar i Dana Grgec, osnovali su ZILIK koji otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje inspirativne trenutke druženja djece i umjetnika. Čak je i ugledni povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i muzealac Vladimir Maleković istaknuo kako je “ZILIK jedina kolonija u nas koja ima program i svrhu”.

Na izložbi retrospektivnog karaktera “ZILIK – 50 godina” bit će predstavljena selekcija iz bogatog fundusa ZILIK-a, koji broji preko 700 umjetnica i umjetnika i preko 2.100 radova. Izložba obuhvaća najranija djela nastala već na 1. ZILIK-u davne 1974. godine pa sve do recentnih djela nastalih na prošlogodišnjem 49. ZILIK-u. Na izložbi će biti zastupljeni i radovi najeminentnijih hrvatskih umjetnica i umjetnika XX. i XXI. stoljeća koji su ujedno bili i sudionici, donatori i vjerni prijatelji ZILIK-a kao što su Nives Kavurić-Kurtović, Dubravka Babić, Marija Braut, Edita Merle, Vera Dajht-Kralj, Ivo Šebalj, Ivan Kožarić, Mladen Veža, Slavo Striegl, Ivan Rabuzin, Josip Diminić, Ivica Antolčić, Vasilije Josip Jordan, Mersad Berber, Kosta Angeli Radovani i mnogi drugi.

U svom dugom postojanju i opstojanju ZILIK je ujedno postao i “zrcalo hoda kroz vrijeme”, pa njegov fundus bilježi retrospektivni pregled likovnih zbivanja na hrvatskoj likovnoj sceni u posljednjih 50 godina. Naime, na ZILIK-u su sudjelovali najznačajniji hrvatski naivni umjetnici kao i oni koji su tek zakoračili u svijet naive, zatim najveća imena hrvatske likovne umjetnosti XX. i XXI. stoljeća, ali i oni koji su po završetku akademije tek krenuli u potragu za svojim mjestom pod suncem. I upravo ta raznolikost generacija i izričaja, kao i doprinos umjetnika iz svih dijelova Hrvatske, regije pa i šire, rezultirala je jedinstvenim fundusom ZILIK-a.

Nesebično odvojili vrijeme i znanje

Na ZILIK-u su boravili slikari, kipari, grafičari, keramičari, karikaturisti, ilustratori, fotografi… svi oni koji su nesebično odvojili vrijeme i znanje kako bi se družili i radili s djecom. Heterogenost autora rezultirala je raznolikim i bogatim fundusom koji obuhvaća ono figurativno, ekspresivno, apstraktno, geometrijsko, lirsko, sanjivo, podsvjesno i realistično, tj. ponire u sve one najdublje kutke ljudske duše izražene kroz najrazličitije tehnike, medije i oblike, a pomno se čuva u riznici ZILIK-a kao svjedočanstvo jednog vremena i, još važnije, kao svjedočanstvo jednog velikog prijateljstva.

Što ovu izložbu čini posebnom ističe kustosica i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol: “Djela najvećih hrvatskih umjetnika XX. i XXI. stoljeća nastala su u ozračju veselja, prijateljstva i druženja, odnosno svih onih iskonskih i plemenitih vrijednosti koje nas čine ljudskim bićima. Upravo zbog toga, osim umjetničke vrijednosti utemeljene na znanju, talentu i vještini autora, spomenuta djela u sebi nose i poruku humanosti i čovječnosti koju su utkala djeca pomno promatrajući i upijajući što umjetnici rade, znatiželjno ih zapitkujući kako i zašto stvaraju i nesebično im poklanjajući svoje vrijeme.

Zašto ne možemo ostvariti željenu ljubav? ‘Iza paravana’ dobro će nas nasmijati, ali i natjerati da se zapitamo

Izložba “ZILIK – 50 godina” ostaje otvorena do 31. ožujka 2024. i može se pogledati u Galeriji AMZ u Zagrebu od utorka do petka od 12 do 18 sati i subotom od 10 do 13 sati. Više pogledajte na poveznici.

mšm

Foto: Dinko Neskusil