/Papa Ivan Pavao II. na današnji dan prije 21 godinu proglasio blaženim Alojzija Stepinca

Papa Ivan Pavao II. na današnji dan prije 21 godinu proglasio blaženim Alojzija Stepinca

Sveti Otac Ivan Pavao II. 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici proglasio je blaženim Alojzija Stepinca, kardinala i nadbiskupa zagrebačkog. Tom prilikom bilo je prisutno gotovo milijun vjernika iz Hrvatske i inozemstva te 7 kardinala, 70 biskupa te više od 1000 svećenika. Smatra se jednim od velikana Katoličke Crkve u Hrvatskoj, prisjeća se Hrvatska katolička mreža.

“Mi,  udovoljavajući želji Našega brata zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga Božji Alojzije Stepinac odsada naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen”.

Tim je riječima papa Ivan Pavao II. za vrijeme euharistijskog slavlja proglasio blaženim zagrebačkog kardinala, časnoga slugu Božjega, Alojzija Stepinca.

Bio je to drugi posjet Svetog Oca Hrvatskoj, a trajao je od 2. do 4. listopada 1998. godine.

Propovijed svetog oca Ivana Pavla II. na beatifikaciji Alojzija Stepinca pročitajte ovdje.

mšm/Hrvatska katolička mreža

Foto: Zagrebačka nadbiskupija