/‘PAPIRNATA ENERGIJA’ Jedinstveni hrvatski umjetnik papertoysa predstavlja se novom izložbom

‘PAPIRNATA ENERGIJA’ Jedinstveni hrvatski umjetnik papertoysa predstavlja se novom izložbom

Samostalna izložba „Papirnata energija“ akademskog umjetnika Marka Zubaka otvara se 24. svibnja 2023. u 11.45 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj, Marko Zubak kroz medij papirnatih skulptura reflektira vrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta.

Svakodnevan, nepretenciozan, fleksibilan i prilagodljiv za oblikovanje, papir je autoru poslužio kao idealno oblikovno sredstvo za prenošenje priče, interpretaciju i komunikaciju s promatračem.

Marko Zubak u sklopu aktualne izložbe predstavlja cijeli niz posve novih papertoysa koji su svojevrsni hommage kripto umjetnosti s naglaskom na njezin začetak i razvoj u samim počecima. Umjetnik koristi izložbeni prostor muzeja koji transformira u prostornu instalaciju sazdanu od širokog raspona lebdećih i samostojećih papirnatih skulptura, site-specific instalacija i tematskih serija unutar kojih se isprepliću klasični oblici likovne umjetnosti sa suvremenim tehnološkim dostignućima.

Pojedinačni radovi, serije radova i tematske cjeline obogaćene neiscrpnom imaginacijom i britkim umom autora propitkuju naizgled uređeno društvo. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Izložbu će otvoriti ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak.

Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja 2023.

O autoru i izložbi

Marko Zubak rođen je 1979. u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia delle belle arti di Bologna) upisuje 1999. godine. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. godine. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, djela mu se nalaze u inozemnim kolekcijama te je osvojio nekoliko stručnih nagrada za svoj rad. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

„Marko Zubak u ciklusu Papirnata energija razlaže čitavu piramidu društva, državnog aparata i međuljudskih odnosa. Zasebne priče ispričane kroz pojedinačne likove od papira ili grupne instalacije svojevrsni su autorov komentar, kritika te propitkivanje društva, no uz dozu profinjene ironije, satire i inteligentnog humora. Svaki rad nudi nekoliko razina čitanja obrađene problematike, dok nazivi radova sadrže dodatnu poruku u formi komentara ili tekstualne ilustracije situacije aktualnog svijeta…“, stoji u predgovoru kustosice Sonje Švec Španjol.

mšm

Foto: promo