/‘Petar Pan’ stiže u Zagrebačko kazalište lutaka: Svijet u kojem ništa nije nemoguće i samo je mašta granica

‘Petar Pan’ stiže u Zagrebačko kazalište lutaka: Svijet u kojem ništa nije nemoguće i samo je mašta granica

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje novu premijeru. Predstava “Petar Pan” J. M. Barrieja u režiji Zorana Mužića premijerno će biti izvedena u petak, 1. ožujka 2024. u 19 sati. Pretpremijera je na rasporedu 29. veljače 2024. u 18 sati, a prve izvedbe u slobodnoj prodaji 2. ožujka u 11 i 18 sati te 3. ožujka u 11 sati.

U doba kada digitalni sadržaji i virtualna stvarnost sve više uvlače djecu u svoje zavodljive svjetove, bajka o Petru Panu jednako je relevantna kao kada je napisana u 19. stoljeću. Prizvana zvukom Panovih svirala, djeca obitelji Darling opčinjeno će odletjeti kroz prozor svoje spavaće sobe, željna pustolovina i čudesa, ali i blaženo nesvjesna boli i brige koju će time zadati svojim roditeljima.

No kao što roditelji vrlo dobro znaju, djecu je potrebno pustiti da lete, ali i ostaviti za njih uvijek otvoren prozor da se vrate kada požele.

Zavodljiv svijet

U svijetu Petra Pana ništa nije nemoguće i samo je mašta granica. Prostor i vrijeme ondje ništa ne znače, a Pan dirigira pustolovinama neopterećen obvezama, starenjem i smrtnošću. Zavodljiv je to svijet i u njemu je lako zaglibjeti te zaboraviti kako je nužno ostati usidren u stvarnosti, premda je ona katkad naporna sa svojim silnim zahtjevima i dužnostima. J. M. Barrie ovom nas pričom potiče na razmišljanje o ravnoteži između sanjarenja i suočavanja s izazovima stvarnoga svijeta te upozorava da se na Panov zov treba odazvati s oprezom.

‘EZOPOV KOLAŽ’ Zagrebačko kazalište lutaka najavilo novu premijeru: Basna nije nešto što se može prerasti…

Redatelj je Zoran Mužić, autorica dramatizacije Petra Mrduljaš, kreatorica lutaka, scenografije i kostima Neda Vuković, skladatelj Nenad Brkić, a oblikovatelj svjetla Dražen Dundović.

U predstavi glume Željko Šestić, Jadran Grubišić, Marina Kostelac, Ana Herceg, Marta Bolfan Ugljen, Matilda Sorić i Ana-Marija Percaić.

mšm

Foto: Ines Novković