/Prvi put postavljene jaslice na Trgu svetog Marka: O ovoj ideji dugo se promišljalo

Prvi put postavljene jaslice na Trgu svetog Marka: O ovoj ideji dugo se promišljalo

Na zagrebačkom Trgu sv. Marka u utorak su po prvi put postavljene jaslice akademskog kipara Ivana Ivoša.

Pastoralni pomoćnik u župi sv. Marka velečasni Tomislav Hačko naglasio je kako su jaslice postavljene uz 800. obljetnicu postavljanja prvih jaslica sv. Franje. Na likovima prikazanima u jaslicama očituje se dostojanstven izraz lica, ističe vlč. Hačko.

“Ono što je najvažnije jest da su svi pogledi usmjereni prema Isusu, a to nam je i uputa da u svom životu budemo usmjereni prema Kristu”, pojasnio je pastoralni pomoćnik u župi sv. Marka.

Poslao poruku građanima i vjernicima

“Osobito mi je drago što su jaslice po prvi puta postavljene ispred crkve sv. Marka jer se nalaze u centru Zagreba. O ideji postavljanja jaslica na ovom prostoru već se dugo promišljalo. Zahvaljujući inicijativi župnika Vladimira Magića i Grada Zagreba uspješno je izvedeno njihovo postavljanje”, naglasio je vlč. Hačko za Informativnu katoličku agenciju

Velečasni Hačko vjernicima i građanima poručio je da se jaslice nalaze unutar zaštitne ograde te da se do samih jaslica neće moći doći, ali ograda ne ometa pogled na jaslice.

“Lijepo je što imamo jaslice na ovako vidljivom mjestu, ali svakako ne zaboravimo otići u crkvu i na misu jer tako jaslice dobivaju svoj puni smisao”, poručio je vlč. Hačko.

Foto: IKA 

Jaslice su se izrađivale šest mjeseci 

Jaslice koje je obitelj Šobak poklonila Crkvi svetog Marka, Ivan Ivoš izrađivao je šest mjeseci. Ivoš je opisao kako su jaslice široke 2,20 metara, a visoke do tri metra. “Zadovoljan sam jer su jaslice prvi put postavljene ispred zagrebačke crkve sv. Marka i sretan sam što sam ih imao priliku izraditi za ovu župu kao nekadašnji župljanin. Jaslice su zamišljene ne kao kućica ili štalica nego kao sklonište ili rupa u stijeni gdje se Sveta obitelj sklonila”, istaknuo je autor jaslica Ivoš.

Obnovljena je crkva Svetog Marka u Zagrebu: Pogledajte kako izgleda

Dodao je kako jaslice uz Isusa, Mariju i Josipa prikazuju i Sveta tri kralja te jednog pastira i tele. U subotu, 16. prosinca 2023., nakon mise koja će se slaviti u 18 sati u zagrebačkoj crkvi sv. Marka, u 18.30 slijedi blagoslov novoizrađenih jaslica na Trgu sv. Marka. Pjevanje prigodom blagoslova jaslica animirat će zborovi “Kikići” i “Genijalci” pod vodstvom profesorice Maje Rogić.

mšm

Foto: IKA