/Prvi slavonski igrani film dobio još jednu nominaciju na prestižnom festivalu u Veneciji

Prvi slavonski igrani film dobio još jednu nominaciju na prestižnom festivalu u Veneciji

Prvi slavonski igrani Film “Adam” nominiran je na prestižnom festivalu Venice Film Awards, a ovo je tek jedno u nizu međunarodnih priznanja.

“Ponosni smo na ovakav uspjeh, zahvalan sam svima koji su sudjelovali u stvaranju filma i svima koji su vjerovali u ovu priču”, istaknuo je redatelj Mario Šulina.

Film “Adam” do sada je nominiran za najbolji igrani film i na Barcelona film festivalu, a izazvao je zanimanje i drugih prestižnih međunarodnih produkcija.

Radnja filma smještena je u neimenovanom slavonskom selu, a priča je usmjerena na glavnog lika Adama (Zdravko Šinjori) istinskog ratnog heroja koji je proživio ratni pakao i pati od PTSP-a te njegovog sina s kojim, u danim okolnostima, pokušava voditi normalan život.

Film je to protiv predrasuda okoline protiv pojedinca koji ne živi na način koji ona smatra prihvatljivim.

Adam je prvi u cijelosti slavonski film, glumačka postava je iz Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, iz osječke Dramske akademije i osječkog HNK, a sniman je na lokacijama u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Povodom stvaranja filma ponovno se okupila i poznata đakovačka grupa “Nova” koja je dobila priliku oživjeti teške emocije i životnu borbu glavnog lika filma.

“Prema podacima HMDC-a u Domovinskom ratu smrtno su stradala 403 djeteta, a ranjeno ih je preko 1200. Danas u Hrvatskoj živi, s manjim ili većim invaliditetom, 1260 djece koja su stradala tijekom Domovinskog rata. Trideset godina kasnije, oni su ljudi koji ne žele da se njihova tragedija ponovi nikad nikome. Film ‘Adam’ posvećen je svima njima”, istaknuo je redatelj filma Mario Šulina, vlasnik Produkcije Nova, koji je uz vinkovačkog književnika Franju Nagulova i jedan od scenarista filma.

“Prema podacima UNICEF-a u svijetu svakih pet minuta jedno dijete umre zbog nasilja počinjenog nad njim. Taj podatak je poražavajući, a o tematici nasilja nad djecom se općenito malo govori, a još manje toga poduzima. Svrha filma je buđenje svijesti kako se nasilje nad djecom događa u različitim oblicima, ne mora nužno biti fizičko kako bi ostavilo dugotrajne posljedice”, dodaje Šulina.

bkk

Foto: Pyaar