/Svečano otvorena samostalna izložba Mateje Rusak izazvala veliki interes javnosti

Svečano otvorena samostalna izložba Mateje Rusak izazvala veliki interes javnosti

U srijedu navečer je u sklopu Srijede u Muzeju u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin svečano otvorena izložba radova iz ciklusa “Moja Rijeka” akademske umjetnice Mateje Rusak. Izložba je izazvala velik interes javnosti te se u prepunom Izložbenom salonu u palači Sermage Mateja Rusak predstavila posve novim ciklusom koji broji ukupno 12 radova srednjeg formata izvedenih u tehnici kolaža s dodatkom perforacija. Ciklus je nastao u proteklih godinu dana te je večeras premijerno predstavljen javnosti u umjetničinom rodnom gradu.

U sklopu službenog otvorenja ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini pozdravio je posjetitelje te izrazio zadovoljstvo što se nakon punih 10 godina, kada je Mateja Rusak sudjelovala u Noći muzeja, ponovno predstavlja u Gradskom muzeju Varaždin i to s posve novim ciklusom radova.

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je da ciklus „Moja Rijeka“ predstavlja krunu desetogodišnjeg rada i djelovanja Mateje Rusak te ujedno obilježava točno deset godina otkad je Rusak diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Rijeci. Ciklus je inspiriran gradom u kojem je Mateja Rusak studirala, upoznala nove kolege i kolegice te usvojila sve one vještine i znanja koji su joj omogućili da se bavi svojim životnim pozivom – likovnom umjetnošću. Široka paleta tirkiznih, plavih i zelenkastih tonova inspirirana ljepotom hrvatskog Jadrana i dandanas je jedna od glavnih inspiracija u radu Mateje Rusak.

U potpunosti iskrena

Švec Španjol je istaknula kako je aktualni ciklus Mateje Rusak nastao posve spontano i intuitivno jer je umjetnica bila dovoljno hrabra da bude u potpunosti iskrena prilikom stvaranja novog ciklusa u koji je utkala sve ono što ju je oblikovalo u osobu i umjetnicu kakva je danas. Iako ciklus „Moja Rijeka“ nije izveden u umjetničinom najdražem mediju – grafici on itekako koristi grafičke alate i sredstva. Kontrast zasićenih kolorističnih kolažiranih dijelova kompozicije i bjeline perforiranog papira rezultirao je vizualno zanimljivim i intrigantnim kompozicijama koje plijene pozornost promatrača.

Na kraju je kustosica Švec Španjol naglasila kako su kvalitetu novog ciklusa Mateje Rusak prepoznale i mnoge druge ustanove u kulturi te će ova izložba u 2024. godini posjetiti pet gradova u Hrvatskoj – Zagreb, Samobor, Sesvete, Prelog i Rab. Umjetnica Mateja Rusak zahvalila se organizatorima i suradnicima na divnoj suradnji, svim posjetiteljima, prijateljima i kolegama na dolasku, a najveća zahvala je išla njezinoj obitelji koja joj je velika podrška u radu i životu.

Izložba ostaje otvorena do 17. prosinca 2023. u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin.

mšm

Foto: Monika Rusak, CREATIVE VISUALS PRODUCTION