/Uskoro velika izložba ‘Potreseni MUO’; iz Muzeja pozivaju građane da im dostave fotografije stradalog Zagreba

Uskoro velika izložba ‘Potreseni MUO’; iz Muzeja pozivaju građane da im dostave fotografije stradalog Zagreba

Velikom izložbom “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.”, posvećenoj 140. obljetnici djelovanja, Muzej za umjetnost i obrt donosi priču o svojoj povijesti, sadašnjosti i pogledu u budućnost omeđenoj dvama zagrebačkim potresima 1880. i 2020. godine, njegovim stradanjem, nadom i uzdizanjem do jednog od najznačajnijih muzeja u ovom dijelu Europe, ističu u Muzeju.

“Godinu velikih planova započetu 17. veljače 2020. obilježavanjem stotinu i četrdeset godina od osnutka Muzeja prekinuo je potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Nekoliko mjeseci nakon stradanja, radom, upornošću i optimizmom nastavljamo realizaciju izložbenog programa pripremajući veliku izložbu znakovitog naziva Protreseni MUO”, stoji u objavi Muzeja.

Izložba će na svojevrstan način prikazati sudbinu najvećeg hrvatskog i zagrebačkog umjetničkog muzeja u razdoblju između dvaju potresa, onog 9. studenog 1880. i ovog nedavnog, 22. ožujka 2020. “Želimo pokazati volju i snagu da, usprkos velikim oštećenjima, Muzej nastavi svojom djelatnošću na zaštiti, očuvanju i promoviranju hrvatske i europske kulturne baštine koja mu je povjerena na brigu i čuvanje”, kažu u Muzeju.

Kroz više tematskih cjelina bit će predstavljena povijest muzeja, kronologija uspostave muzejskih zbirki, povijest gradnje i korištenja današnje muzejske zgrade kao i istaknute povijesne činjenice i okolnosti koje su dovele do formiranja danas značajnih muzejskih i galerijskih institucija poput Moderne galerije, Etnografskog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla čiji su početci neraskidivo vezani uz MUO. Izložba će predstaviti nepoznatu povijest zagrebačkih muzeja, značajne hrvatske umjetnike i arhitekte te brojne druge kulturno-povijesne zanimljivosti. 

Iz Muzeja su uputili i poziv građanima da se priključe u stvaranju ove važne izložbe. Fotografije stradalog Zagreba, bilo iz onog davne 1880. godine ili ovogodišnjeg, možete poslati do 11. studenog na e-mail dogadjanja@muo.hr. Žiri Muzeja odabrat će dvadeset najboljih koje će biti predstavljene na izložbi, ali i nagrađene MUO karticom za besplatne posjete Muzeju u 2021. godini.

bkk

Foto: Screenshot/YouTube/generacija.hr