/Velika čast: Film ‘Radije bih bila kamen’ Ane Hušman kandidat za Europsku filmsku nagradu!

Velika čast: Film ‘Radije bih bila kamen’ Ane Hušman kandidat za Europsku filmsku nagradu!

Dokumentarno-eksperimentalni film “Radije bih bila kamen” autorice Ane Hušman izabran je za kandidata za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu koji traje do 4. veljače. 

“Autorica pridaje lirsku i osjetilnu pozornost krajoliku ugroženom ekološkim i ekonomskim promjenama te donosi razoružavajuće brižnu perspektivu, spojenu majstorski poetskom naracijom. Jedna regija Hrvatske prikazana je kroz dirljiv kolaž osobnih i kolektivnih sjećanja, kako bismo nježno razmislili o tragovima koje ostavljamo iza sebe,” stoji u obrazloženju žirija koji je odabrao film “Radije bih bila kamen” autorice Ane Hušman kao festivalskog kandidata za Europsku filmsku nagradu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

“Jako me veseli nagrada, koja je ujedno i dobar start za život filma. No, prije svega je to pohvala ekipi s kojom već godinama radim filmove. Zahvaljujem i HAVC-u što i dalje ulaže i njeguje eksperimentalni film,” rekla je autorica tim povodom.

Kategorija Europski kratkometražni film organizirana je u suradnji Europske filmske akademije s festivalima diljem Europe. Na svakom od kvalificiranih festivala, među kojima je i Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, neovisni žiri bira jednog kandidata za utrku za nominaciju za Europsku filmsku nagradu, a sveukupna lista se sastoji od 29 naslova. Kvalificirani festivali nominirat će na kraju pet filmova, a za pobjednika će glasati članovi Europske filmske akademije. 

Dokumentarno-eksperimentalni film “Radije bih bila kamen” premijerno je prikazan u petak, 26. siječnja u Rotterdamu kao dio glavnog natjecateljskog programa Tiger Shorts.

Popis svih nagrađenih iz sekcije Tiger Shorts možete pronaći na ovoj poveznici

‘Medino božićno čudo’ film je za cijelu obitelj koji nas uči o pravom bogatstvu i čaroliji blagdana

Film kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja. Mala Jela utjelovljuje više ženskih lica u obitelji koju dominantno čine žene: majku, baku, sestru, tetke.

Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka je Iva Kraljević, a za zvuk (dizajn i miks) i glazbu bio je zadužen Ivan Zelić, dok je zvuk snimala Ivna Jurković. Film je realiziran u produkciji Studija Pangolin, a producentica je sama autorica, Ana Hušman. Distributer je Bonobostudio. 

mšm

Foto: havc.hr