/‘Vlak u snijegu’ i ‘Čaruga’ za Svjetski dan audiovizualne baštine u hrvatskim kinima

‘Vlak u snijegu’ i ‘Čaruga’ za Svjetski dan audiovizualne baštine u hrvatskim kinima

Povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine u 27 neovisna kina diljem Hrvatske, od 25. do 28. listopada, bit će prikazana dva vrijedna ostvarenja domaće kinematografije. Radi se o filmovima Vlak u snijegu (1976.) Mate Relje i Čaruga (1991.) Rajka Grlića u spomen na Ivu Gregurevića, koji je svoju prvu veliku samostalnu ulogu ostvario upravo u Čarugi

U 22 kina projekcije će pratiti i prigodna izložba pod nazivom ‘Popratno filmsko gradivo’ sastavljena od fotografija i plakata filmova u kojima je glumio Gregurević, odajući tako počast glumačkom velikanu koji je prerano preminuo početkom ove godine.

Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Svjetski dan audiovizualne baštine tradicionalno se obilježava 27. listopada od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO, ali zbog potrebe jačanja svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine program će ove godine trajati čak četiri dana, od 25. do 28. listopada.

Vlak u snijegu klasik je hrvatske dječje književnosti koji je postao i klasik domaćeg filma. Mato Lovrak knjigu o prijateljstvu i zajedništvu napisao je 1931. godine, a već je odavno dio obavezne lektire. Unatoč tome što je od njegova snimanja prošlo više od četiri desetljeća, film je i dalje relevantan dječjim i odraslim gledateljima zbog svoje univerzalne poruke. Glavne uloge odigrali su Slavko Štimac, Gordana Inkret i Željko Malčić, a film je jednako popularan danas kao i kada je izašao. Glazbu za film napisao je Arsen Dedić, uključujući i svevremensku pjesmicu ‘Kad se male ruke slože’.

Ivo Gregurević (1952. – 2019.) apsolutno je neizbježna figura kada je riječ o hrvatskom filmu i televiziji, glumac autentične pojave i golemog glumačkog potencijala. Nije pretjerano reći da bez njega nije snimljen gotovo niti jedan važniji hrvatski film od osamostaljenja jer je Gregurević tijekom svoje iznimne karijere glumio u devedesetak filmova, 19 televizijskih serija i tridesetak kazališnih predstava.

Prijelomnu ulogu karijere odigrao je upravo u Čarugi, prvom i jedinom vesternu Rajka Grlića temeljenom na noveli Ivana Kušana. Film opisuje istinite događaje iz života slavonskog razbojnika Jovana Stanisavljevića Čaruge, kojeg je maestralno utjelovio Gregurević.

“Ivo je igrao različite fantastične uloge, razne karaktere, tipove, ali nisam ga nikad vidio da je s većom strašću nešto na ekranu napravio negoli tog Čarugu”, izjavio je redatelj Rajko Grlić povodom glumčeve smrti u siječnju ove godine. S budžetom od milijun dolara, Čaruga je bio najskuplji hrvatski film, što je rezultiralo odličnim produkcijskim uvjetima – fotografijom svjetskih standarda, raskošnom scenografijom i kostimografijom te uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja koje opisuje.

Kina koja sudjeluju u programu: Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Kino Mediteran Bol, Centar za kulturu Čakovec, Kino ’30. svibnja’ (Daruvar), Kino Mediteran Imotski, Kino Ivanec, Kino Mediteran Komiža, Kino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), Dvorana Relković Nova Gradiška, Kino Marof, Kino Novska, Kino Urania (Osijek), Kino Pazin, Kino Mediteran Ploče, Kino Mediteran Podgora, Dom kulture Grada Preloga, Kino Valli (Pula), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Zabok i Kino Kinoteka (Zagreb).

Detalje o programu potražite na službenoj internetskoj stranici Kino mreže, a detalji o rasporedu projekcija mogu se pronaći na internetskim ili Facebook stranicama svakog kina koje sudjeluje u programu.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine nastao je u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva – Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Zaklade Kultura nova, prioćili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Foto: vizual Svjetskog dana audiovizualne baštine; scene iz filmova Vlak u snijeguČaruga