/Bez odgovarajuće roditeljske skrbi je 681 dijete: ‘Htjeli smo pružiti dom i ljubav djetetu koje je u potrebi’

Bez odgovarajuće roditeljske skrbi je 681 dijete: ‘Htjeli smo pružiti dom i ljubav djetetu koje je u potrebi’

Trenutačno je u Hrvatskoj 681 dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U udomiteljskim ih je obiteljima 1874, a uz to postoji organizirano stanovanje koje je najčešće u sklopu domova za djecu i tu se govori o njih 269, rekla je u emisiji “Studio 4”, Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku. 

“Što se tiče broja udomitelja, možemo reći da ih nikada nije dovoljno s obzirom na to da je udomiteljstvo najprimjereniji oblik skrbi za djecu. Posljednjih smo godina povećali naknade udomiteljima do 68 posto, a opskrbnine za korisnike do 48 posto”, istaknula je za HRT.

Udruga Damdom

Claudija Juranić Klarić, predsjednica Udruge udomitelja djece “Damdom”, kazala je da u Primorsko-goranskoj županiji ima 40-ak udomiteljskih obitelji i to nije, ističe, ni približno dovoljno.

“Mi smo postali udomitelji 2007. Imamo troje biološke djece i htjeli smo pružiti dom i ljubav jednom djetetu koje je u potrebi, pružiti mu priliku da odrasta u normalnoj sredini. Tada smo napravili licenciju za udomiteljstvo i uzeli smo prvog dječaka. Imao je nepunih 5 godina. Danas ima 22 i još je kod nas”, rekla je.

Dodaje da su drugog dječaka uzeli 2011. i on je tada imao 11 godina.

Pozitivni primjeri

Barilić naglašava da nije teško postati udomitelj, ali se moraju zadovoljiti određeni uvjeti.

“Nakon osnovnih uvjeta mora se proći psihološka obrada te se moraju utvrditi uvjeti u kojima živite. Važno je vidjeti koliko su ljudi spremni učiniti dodatne napore za dijete koje je u potrebi”, istaknula je.

Juranić Klarić je pak kazala da je važna medijska kampanja u kojoj se govori o udomiteljstvu kako bi se pokazali mnogi pozitivni primjeri udomitelja i djece koja su izašla iz udomiteljskih obitelji i postala uspješni ljudi.

mšm/hrt

Foto: Pixabay, ilustracija