/Dobre vijesti: Nove iskaznice posebno će koristiti studentima s nevidljivim invaliditetom

Dobre vijesti: Nove iskaznice posebno će koristiti studentima s nevidljivim invaliditetom

Pred mladima s invaliditetom koji žele studirati sve je manje prepreka, rekao je za Srednja.hr Denis Marijon iz Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom. Zbog toga, sve je više studenata s invaliditetom, a sve su manje ograničeni izborom studija. Nedavno je započelo izdavanje prvih iskaznica kojima sve osobe s invaliditetom dokazuju svoj invaliditet. Iz SUMSI-ja smatraju da će posebno koristiti jednoj skupini – studentima sa skrivenim invaliditetom.

Sve osobe s invaliditetom, pa tako i studenti, nedavno su dobili prvu jedinstvenu ispravu kojom dokazuju svoj invaliditet. Tako nešto do sada u Hrvatskoj nismo imali. Riječ je o Nacionalnim iskaznicama za osobe s invaliditetom koje izdaje Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Uz njih, stižu i Europske iskaznice, kao i Europske parkirališne karte. Za prvo izdavanje ne trebate učiniti ništa, jer AKD ih izdaje na temelju podataka iz Registra osoba s invaliditetom, a iskaznice stižu na vašu adresu prebivališta. Nastale su u okviru projekta MOSI – Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a AKD partner.

“Ovo je prva takva iskaznica u Hrvatskoj, ali i prva jedinstvena u Europskoj uniji. Do sad su ih neke države imale, druge nisu. Osim toga, ona neke zamjenjuje postojeće iskaznice, što nam dosta olakšava. Posljednjih 20 godina ukazujemo na to da bi trebao postojati dokument kojeg možete pokazati da ljudi znaju da ste osoba s invaliditetom”, rekao je Denis Marijon, predsjednik Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom.

Foto: Pixabay, ilustracija

Posebna važnost za jednu skupinu

Pravo na novu Nacionalnu i Europsku iskaznicu ostvaruju sve osobe s invaliditetom, neovisno je li riječ o tjelesnom, senzoričkim ili intelektualnim oštećenjima, objasnio je Denis. Ipak, smatra kako će jednoj skupini nove iskaznice posebno koristiti.

“Puno je osoba s nevidljivim invaliditetom i njima će, po mom mišljenju, nove iskaznice najviše koristiti. Primjerice, imam prijateljicu studenticu koja ima Crohnovu bolest. Cronhova bolest se ne vidi izvana. Ona često tijekom predavanja mora na toalet. Profesori je znaju propitivati, pa ona pred svima mora objašnjavati svoju dijagnozu. S druge strane, ako ga ja u kolicima pitam da me pusti, odmah će mu biti jasno da sam osoba s invaliditetom. Zbog toga mislim da je iskaznica izuzetno važna za osobe koje imaju nevidljivi invaliditet”, istaknuo je Denis.

Dvoumite li se oko upisa studija, Denis vam poručuje – upišite studij. Studentski život olakšat će vam stipendije, doplate za prijevoz i prilagođene sobe u studentskim domovima.

“Mlade s invaliditetom potičemo da upišu studij. To će vam biti najljepše razdoblje u životu. Što se studentskog života tiče, Hrvatska je jedna od boljih zemalja Europske unije. Naposljetku, kao osobe s invaliditetom danas možemo raditi puno više poslova nego prije, ali ipak su oni većinom vezani za visoku stručnu spremu. Zato je studij dobra ideja”, istaknuo je Denis za kraj.

mšm/Srednja.hr

Foto: Pixabay, ilustracija