/‘HZJZ OBJAVIO UPUTE’ Maske obvezne u školama, evo kakve moraju biti

‘HZJZ OBJAVIO UPUTE’ Maske obvezne u školama, evo kakve moraju biti

Uoči početka nove školske godine, kako bi osigurali ispravno korištenje i proizvodnju maski, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za škole 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za odrasle.

Prema Uputi za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. obvezna je uporaba maski za djecu od 5. do 8. razreda i za srednjoškolce ako se ne može osigurati propisana distanca od 1,5 metra, odnosno dva metra (osim ako lokalni Stožer CZ drugačije ne odluči za pojedinu školu uslijed povoljne epidemiološke situacije).

Materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili dvoslojan, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati na temperaturi 60°C ili više. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima.

Maska mora biti dizajnirana tako da prekriva nos, usta i bradu, sadrži vrpce/elastične trake koje moraju biti prilagodljive veličini djetetove glave. Veličina maske treba biti prihvatljiva za prosječnu veličinu djece predškolske i školske dobi, dok srednjoškolci mogu nositi maske uobičajenih dimenzija za odrasle.

Detaljne upute pročitajte na stranicama HZJZ-a.

bl

Foto: Pixabay