/Iskustvo pomoćnice u nastavi: To je više od rješavanja zadaće, vi pomažete toj osobi da se ona osjeća prihvaćeno, da se ne osjeća usamljeno

Iskustvo pomoćnice u nastavi: To je više od rješavanja zadaće, vi pomažete toj osobi da se ona osjeća prihvaćeno, da se ne osjeća usamljeno

Udruga slijepih Međimurske županije od 2015. godine osigurava asistentsku pomoć pomoćnika u nastavi djeci s teškoćama u razvoju. Na taj način pomaže učenicima s teškoćama u razvoju u inkluziji i integraciji u odgojno – obrazovne ustanove te im olakšava usvajanje nastavnog programa uz pomoć pomoćnika u nastavi.

Tako ove školske godine preko projekta “Budi uz mene”, koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Udruga osigurava 10 pomoćnika za 10 djece, od čega je dvoje djece učlanjeno u Udrugu.

Partnerske organizacije na projektu su osnovne škole: Jože Horvata Kotoriba, Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, Tomaša Goričanca Mala Subotica, III. osnovna škola Čakovec te Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Donosimo iskustvo pomoćnice u nastavi, Elle Prebeg.

“Definicija riječi  ‘pomoćnik’ glasi: ‘onaj koji pomaže u čemu’. Zapitajmo se, što je to zapravo pružanje pomoći. Je li to samo fizička pomoć, pomoć kod učenja, pomoć kod prelaska ceste ili je to nešto više, nešto dublje, nešto što ni sami ne možemo objasniti i definirati.

Druga je godina kako sam pomoćnica u nastavi. Smatram da za sve postoji razlog, tako da vjerujem da me sudbina dovela ovdje, ne samo da budem pomoćnik već da učinim nešto više. Ukratko ću predstaviti svoju učenicu, njeno ime je Lana Toplek, ona je učenica prvog razreda jezične gimnazije i slijepa je. Isprva kada sam saznala kakvu vrstu poteškoće ima moja učenica, neću lagati, nije mi bilo svejedno. Stalno sam propitkivala sebe samu, hoću li to moći, što ako nešto krivo učinim, prekasno upozorim na stepenicu ili još gore, ako joj se ne svidim.

Prije samog početka školske godine, održana je u sjedištu Udruge slijepih Međimurske županije radionica ‘Tečaj ophođenja sa slijepim osobama’. Na radionici su nam pokazali kako prići slijepoj osobi, kako se upoznati sa slijepom osobom, kako je voditi i na koji način komunicirati. Nakon ovog, sigurno mislite, pa što je tu toliko teško? Međutim nije stvar u težini tog posla, nego je stvar u želji da na adekvatan način pomognete slijepoj osobi.

Ovdje se treba preuzeti jako velika odgovornost jer u nekim situacijama možete dovesti slijepu osobu u životnu opasnost i njen život je u vašim rukama. Na razgovoru za posao dobila sam upute što će biti moja dužnost i što bih sve trebala raditi. Dakle, malo ću vas informirati, ako ikad poželite ili vam se ukaže prilika pa i vi postanete pomoćnik slijepom učeniku.

Slijepu učenicu potrebno je pod ruku voditi po školi, na svakom koraku joj objašnjavati što se događa oko vas i što slijedi. Morate shvatiti da slijepe osobe nemaju takvu predodžbu stvari i prostora kao što imamo mi pa je najvažnije biti što precizniji i konkretniji. Također, važno je naučiti kako joj što lakše pripremiti materijal za školu, no prije svega toga budite joj oslonac. Jedna od težih stvari je upoznati se sa Brailleovim pismom, zanimljivo je nadasve, no nije za svakoga.

Nakon što je radionica završila, a ja sam unatoč svojim nedoumicama i strahovima prihvatila objeručke posao te je ostalo samo upoznati Lanu. S ponosom danas mogu reći da sam se odlično snašla i da ne bih ništa promijenila u svom nastupu. To vam je nešto što se riječima ne može opisati, to je ono nešto što se dogodi i tada shvatite da baš ovdje morate biti.

Tako je meni s Lanom, ona je jedna divna mlada djevojka, koja bi trebala biti inspiracija svim mladim ljudima, ljudima koji misle da nema izlaza, ljudima koji misle da je život pretežak, ljudima koji odustaju nakon prvog pada. Ona je razlog zbog kojeg ni ja neću odustati od nje, iako nije lako, ali halo, kome je matematika ikad išla u jezičnoj gimnaziji? Želim vam reći, to je više od vođenja po školskim hodnicima, to je više od pomaganja čitanja, pisanja i rješavanja zadaće. Vi zapravo pomažete toj osobi da se ona osjeća prihvaćeno, da se ne osjeća usamljeno, da ne zamrzi ovaj surov svijet u kojem živimo, pun negacija, mržnje i osuđivanja, vi naposljetku pomažete sebi. I tada shvatite, da svi vaši problemi nisu toliko veliki, da postoji nešto veće i od vas samih”, zaključila je Ella Prebeg.

bkk

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije