/Maja poziva na .GREENSaturday modni buvljak: ‘Malim promjenama možemo postići nevjerojatne stvari’

Maja poziva na .GREENSaturday modni buvljak: ‘Malim promjenama možemo postići nevjerojatne stvari’

Osnivačica u ZICER-u inkubiranog startupa DressApp.GREEN ima cilj pridonijeti ekološkoj održivosti našeg planeta. Ovoga vikenda sve modne zaljubljenike poziva u centar grada na .GREENSaturday modni buvljak koji se održava u subotu, 25. studenoga 2023. od 10  do 17 sati u prostoru Studija Klet u Ilici 73 preko puta Britanskog trga.

Ulaz na buvljak je besplatan za izlagače i za kupce. Očekuje vas odlična ponuda, druženje u posebnom ambijentu u centru Zagreba i jedna dobra namjera!

Bilo da imate višak odjeće koju više ne nosite – traperice koje ste prerasli ili haljinu koju ste jednom obukli i samo zauzima mjesto u ormaru, .GREENSaturday modni buvljak je prava prilika da napokon organizirate svoje ormare. Također, ukoliko tražite određeni artikl, možda baš nešto posebno za nadolazeće blagdanske tulume i po povoljnoj cijeni, buvljak je pravo mjesto i za vas. 

Maja Pulić osnivačica je startupa DressApp.GREEN koji se razvija u području održive mode. Cilj projekta koji razvija uz ZICER-ovu podršku je razmjena rabljene odjeće putem mobilne aplikacije, a sve kako bi se obuzdao konzumerizam i smanjila količina tekstilnog otpada. Prije gotovo dvije godine Maja je intenzivno počela raditi na razvoju ideje, a lansiranje DressApp.GREEN aplikacije planira u prvom kvartalu 2024. godine. Kako ističe, na tom putu neizmjerna joj je potpora i vjetar u leđa cjelokupan tim i sustavna podrška ZICER-a, a kako bi maksimalno iskoristila dostupne mogućnosti, u ZICER je odnedavno preselila i ured.

Zeleni Instagram

“Razvijamo aplikaciju koju interno nazivamo zelenim Instagramom, jer za razliku od ovog poznatog koji intenzivno promovira fast fashion, prekomjerno trošenje i svakodnevno praćenje trendova, DressApp.GREEN će poticati modnu održivost i slow fashion pristup”, pojašnjava Maja.

Sve se više otvoreno priča o tome kako je modna industrija drugi najveći zagađivač današnjice – godišnje proizvede 100 milijardi modnih artikala, a istovremeno bacimo 90 milijuna tona tekstilnog otpada. 

“Glavni krivac tome je tzv. brza moda, ali i društvene mreže koje serviraju neke potpuno besmislene i neodržive trendove. Primjerice, nije popularno fotografirati se češće od jednom u istoj odjevnoj kombinaciji, a svaki novi artikl mora se kupiti odmah čim se pojavi u trgovinama. Većina tog otpada završi na odlagalištima gdje se ili spaljuje ili razgrađuje i pritom oslobađa štetne kemikalije u okoliš. Nemjerljiva je šteta koja pritom utječe na naš okoliš i zdravlje ljudi i životinja”, obrazlaže Maja.

U startupu DressApp.GREEN vjeruju kako će se, ako potrošačima osiguraju da na dlanu imaju sigurnu i inspirativnu platformu na kojoj će se u par klikova moći riješiti svoje neželjene odjeće te pritom i zaraditi, smanjiti količina odjeće koju bacaju u smeće.

S druge strane, njihova platforma kupcima omogućuje da potrebne artikle kupuju po povoljnijim cijenama, a zanimljivo je vidjeti kakvi se vintage i unikatni artikli kriju u našim ormarima. Osim nižom cijenom i odličnom ponudom, korisnici će svakako biti motivirani i ekološkim faktorom, odnosno željom da pridonesu smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Jer, to je situacija u kojoj pobjeđuju sve uključene strane. 

Maja razvija zanimljivu priču za spas planeta: ‘Željela sam smanjiti količinu odjeće koja se odbacuje’

Svjedoci smo ekoloških katastrofa čije posljedice već svi osjećamo, a modna industrija svakako doprinosi tome. No sjajna je stvar da nisu nužne drastične životne promjene da bi se situacija popravila. Ima nas skoro osam milijardi i ukoliko svatko od nas počne uvoditi male promjene, možemo postići nevjerojatne stvari, a pozitivni rezultati neće izostati. 

“Odabir artikala malih lokalnih brendova umjesto fast fashion artikala koji se proizvode u zemljama trećeg svijeta, izgradnja stila umjesto slijepog praćenja trendova, ponavljanje outfita, kupnja second hand i vintage odjeće, popravljanje odjeće i obuće umjesto bacanja… DressApp.GREEN želi pružiti slow fashion platformu koja trenutačno nedostaje našim potrošačima da bi mogli kupovati na jedan održiviji način”, argumentira Maja.

Uz virtualno, iskustvo uživo 

Za sve kojima je dosta mahnitog trošenja povodom Black Fridaya, startup DressApp.GREEN odlučio je kroz .GREENSaturday modni buvljak ponuditi  kupovinu koja ne šteti okolišu!

.GREENSaturday modni buvljak se održava u subotu, 25. studenoga 2023. od 10  do 17 sati u prostoru Studija Klet, Ilica 73 (preko puta Britanskog trga). Ulaz na buvljak je besplatan za izlagače i za kupce. Očekuje vas odlična ponuda, druženje u posebnom ambijentu u centru Zagreba i jedna dobra namjera!

“Iako je moda najvažnija sporedna stvar na svijetu, odlučili smo da taj dan još nekoga usrećimo. Svi naši posjetitelji, kupci i prodavatelji, a pozivamo ovom prilikom i dizajnere i lokalne brendove, da prilikom dolaska na buvljak poklone jedan artikl iz svojeg ormara/kolekcije kojeg više ne nose. Ti poklonjeni artikli će se odmah prodavati na posebno označenom štandu i sav prihod od njihove prodaje će se donirati udruzi NISMO SAME za žene oboljele i izliječene od raka. Tako da, ukoliko nemate namjeru kupovati ili prodavati, a imate taj jedan višak artikl u ormaru/showroomu, prošećite centrom grada, navratite do nas jer na ovaj način zaista možete nekome pomoći”, Maja pojašnjava altruističnu dimenziju ovoga projekta.

mšm

Foto: ZICER