/‘NOVO NORMALNO’ Nadamo se da ćemo prepričavati budućim naraštajima kako je ljubav pobijedila koronu

‘NOVO NORMALNO’ Nadamo se da ćemo prepričavati budućim naraštajima kako je ljubav pobijedila koronu

Jedno od najosjetljivijih pitanja ovoga ljeta je zasigurno pitanje vjenčanja u doba korona virusa. Uz stres od samog čina, prisutan je i strah od širenja virusa i mogućnost zabrane okupljanja, ali i otežana putovanja koja su samo dio realnosti s kojima se suočavaju mladenci, ali i gotovo jednako stresno je i organizatorima vjenčanja. 

Ovoga ljeta, nažalost, postalo je ‘novo normalno’ otkazati vjenčanje, jer unatoč dopuštenom određenom broju uzvanika na okupljanjima, brojne zabrane i karantene koje se moraju proći jednostavno dovode do toga da mladenci otkazuju svadbena slavlja.

Nedavno smo pisali o tome kako izgledaju rijetke svadbe koje se održavaju unatoč pandemiji korona virusa.

Organizatorica vjenčanja Marija Kelčec-Pester opisala je trenutnu situaciju i stres s kojim se svakodnevno susreću i mladenci i organizatori zbog straha od zabrana i pogoršanja epidemiološke situacije koja za sobom povlači niz drugih mjera koje, svakako, utječu na organizaciju vjenčanja.

“U samom startu je sve izgledalo izvjesno, o.k., proći će razdoblje u kojem ćemo morati biti zatvoreni, čuvati sebe kako bi i drugi bili zdravi i probudit ćemo se pred ljeto u kojem smo vidjeli spas i nestanak novonastalog zla”, rekla je Kelčec-Pester.

“Vjenčanja su uvažena kao jedno od najvažnijih životnih događaja i sama po sebi se nameću stres upravo iz razloga da sve bude baš kao iz najljepših filmova. I tako nakon godina planiranja i sanjarenja, naiđe ta 2020. godina koja nam je donijela nevidljivog neprijatelja zvanog Covid-19”. 

Donošenje mjera svedenih na minimum težak je udarac za sve i to dovodi u pitanje egzistenciju svih koji sudjeluju u ‘industriji’ vjenčanja.

“Svi se nalazimo u situaciji bez izlaza. Na prvom mjestu je, naime, zdravlje svih, zaštita najslabijih u lancu, međutim, tu se provlače pitanja ne samo o ispunjenju snova naših klijenata, već i egzistencije svih nas sudionika. Čak niti veliki igrači na tržištu neće izdržati još jedno donošenje mjera svedenih na minimum, jer uz uskraćena sva događanja, vjenčanja su jedino što nas sve drži u ovoj borbi za opstanak. To je industrija koja godišnje u prosjeku ostvari oko 18.000 događanja”, objasnila je.

Dodala je da priprema vjenčanja traje dosta dugo i da je problem kada se uvjeti promijene ili mjere donesu par dana pred samo vjenčanje.

“U svemu ovome, uz sektor ugostiteljstva koji je stalno u komunikaciji sa Stožerom, voljeli bismo da se i nas male, uključi u isto. Željeli bismo znati kako obavijestiti i prenijeti klijentima informacije na vrijeme, a da to nije samo par dana prije kada su pripreme već gotovo dovedene pred sam čin.

Vjenčanje nije samo taj dan, on je puno, puno toga više, a zadnjih deset dana se zaključuju sve odluke koje je teško promijeniti.

Nadamo se da ćemo imati još lijepih uspomena, koje ćemo sigurno prepričavati budućim naraštajima, i kako je ljubav pobijedila koronu”, zaključila je.

Bjonda Lučić

Foto: Matija Vuri, Kornelio Mamić, Arnej Miserlić, Marija Kelčec-Pester