/Tko su pobjednici ovogodišnjeg Hackhatona za otvoreni Zagreb?

Tko su pobjednici ovogodišnjeg Hackhatona za otvoreni Zagreb?

Tim Zaggy Space u samo 48 sati osmislio inovativno rješenje za prikaz raspoloživosti i rezervacije gradskih prostora.

U vremenu kada digitalizacija neumoljivo definira način na koji živimo, radimo i komuniciramo, Grad Zagreb je u suradnji sa Zagrebačkim inovacijskim centrom (ZICER) realizirao projekt HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb. Ovaj trodnevni maraton kreativnosti i tehnologije nije samo odraz trenutne digitalne revolucije već i katalizator promjena koje će oblikovati urbanu budućnost Grada.

HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb, koji je odjeknuo prostorima ZICER-a prošlog vikenda, od 24. do 26. studenog 2023., rezultirao je inovativnim rješenjima koja su pružila novi pogled i perspektivu u kreiranju digitalne budućnosti metropole.

Programeri, dizajneri, studenti…

Prvi dan Hackhatona započeo je predstavljanjem koncepta, cilja projekta i mentora, a potom su timovi krenuli razvijati rješenja. Frane Šesnić, direktor ZICER-a, Josip Juranek, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, Filip Jurišić, voditelj podružnice Zagrebački digitalni grad te Vojkan Gavrilović, voditelj razvoja poslovanja za lokalnu i regionalnu samoupravu GDi obratili su se sudionicima riječima podrške te zaželjeli sreću u kreiranju inovativnih rješenja za digitalni Zagreb.

Programeri, dizajneri, studenti, ekonomisti, osnivači startupova, urbanisti, novinari, IT-evci i tehnološke entuzijasti okupili su se na jednom mjestu s ciljem kreiranja i predstavljanja najinovativnijih rješenja.  S entuzijazmom i inovativnošću uhvatili su se u koštac s izazovom transformacije javnih prostora Zagreba.

Kulminacija događanja odvila se trećeg dana kada su sudionici otkrili i prezentirali svoje ideje.

HACKL je drugi u nizu gradskih hackathona kojim su se, uz uključivanje šire javnosti i stručnih krugova, razvila javna gradska IT rješenja.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet izrazio je zadovoljstvo i entuzijazam u vezi s podrškom projektu koji predstavlja prekretnicu u digitalizaciji gradske uprave.

„Ovaj Hackathon posvećen je temi koja je od krucijalne važnosti za Grad Zagreb, a to je bolje upravljanje gradskim prostorima. Točnije, diljem grada ima 225 prostora Mjesne samouprave čija je iskorištenost otprilike 35 %, a ova radionica je trebala adresirati bolje i efikasnije popunjavanje slobodnih prostora Mjesne samouprave“, rekao je zamjenik Korlaet. Dodao je kako su natjecateljski timovi izvrsno postavili i koncepte i rješenja tih koncepata.

„Radi se o funkcionalnim rješenjima i rješenjima koja su vrlo jednostavna i intuitivna za korištenje.“, istaknuo je zamjenik. Naglasio je kako će Grad Zagreb s pobjedničkim timom Zaggy Space dogovoriti daljnju suradnju, a predstavljena aplikacija će se razviti u rješenje koje će Gradu Zagrebu služiti za bolje korištenje prostora Mjesne samouprave.

Pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba, Dražen Lučanin je istaknuo: ”Ovim HACKL-om, drugim po redu u organizaciji Grada Zagreba, željeli smo pokrenuti bržu digitalizaciju procesa korištenja mjesne samouprave. Riječ je o jako puno prostora diljem Zagreba ,a mi želimo olakšati građanima otkrivanje tih prostora. Svjedočili smo desetak raznolikih pristupa i kreativnih rješenja, koji su pokazali iz koliko kutova se može pristupiti ovom izazovu, kreiranju najboljeg rješenja koje gradske prostore uvodi u digitalno doba.”

Povjerenstvo, koje su činili istaknuti stručnjaci Andro Pavuna, Maja Šparica, Mario Mucala, Aleksandar Gavrilović i Tonko Bogovac, dobilo je ni malo jednostavan zadatak – odabrati najbolje među najboljima. Kriteriji su bili jasni: inovativnost, korisnost, doprinos novom digitalnom obliku Grada, ali i prezentacijske vještine.

“Mjesnu samoupravu vidimo kao središta društvene aktivnosti u kvartovima, a prostore kojima raspolažu kao okosnicu približavanja i otvaranja prema građanima. U tom će cilju veliku pomoć predstavljati inovativni projekt baziran na kreativnim i progresivnim digitalnim rješenjima te smo uvjereni kako će povećati vidljivost prostora mjesne samouprave i olakšati njihovo korištenje“, kazao nam je Andro Pavuna, pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost.

Slavlje u timu Zaggy Space u sastavu Neven Plačec, Helena Balenović, Filip Visinski i Andro Jukić Nuhanovićo odjeknulo je kada su proglašeni za pobjednike HACKL-a, a njihova inovacija u području digitalizacije gradskih prostora nagrađena je s 3.000,00 eura:

“Ovo priznanje je potvrda našeg truda i inovativnog pristupa rješenju problema. Radujemo se što ćemo, u suradnji s Gradom Zagrebom, svoje rješenje razviti do krajnje implementacije i tako doprinijeti digitalnoj infrastrukturi grada.”

Tim Offset Concepts sa članovima Matko Antun Bekavac i Barbara Slopko, osvojio je drugo mjesto, predstavljajući rješenje nagrađeno s 2.000,00 eura.

Brončano treće mjesto je osvojio tim Prostor.Plus, čiji su članovi Ivan Maksan, Marko Banušić, Stjepan Drmić, Larry Tomac i Jakov Jakovac dobili nagradu u iznosu od 1.000.00 eura.

Ako je suditi po kreativnosti ponuđenih rješenja, Grad Zagreb će vrlo brzo ostvariti cilj, a to je implementiranje pobjedničkog rješenja do kraja te ga ponuditi građanima kao još jednu digitalnu uslugu za praćenje raspoloživosti i rezervacije gradskih prostora.

Kako će izgledati sljedeći Hackathon, koji su planovi i koje nas promjene očekuju, s nama je podijelio Frane Šesnić, direktor ZICER-a: “Izuzetno sam ponosan na rezultate koje smo postigli tijekom ovog izdanja HACKL-a i zahvaljujem svim sudionicima, mentorima i partnerima koji su uložili svoje znanje i strast u realizaciju ovog događaja. Čestitke svim sudionicima, a posebno prvoplasiranom timu na odličnom inovativnom rješenju. Pred nama je uzbudljiva godina jer planiramo daljnje korake kako bismo pobjednička rješenja pretvorili u stvarne aplikacije koje će naši građani moći koristiti u svakodnevnom životu. Siguran sam kako imamo rješenja na svjetskoj razini.”

Ovim putem zahvaljujemo generalnom pokrovitelju GDi-u i svim pokroviteljima: Zagrebački holding, KING ICT, Micro-Link, Telemach, STROM Computers, Hikvision, APIS IT, Smart Sense, Joberty, BiteMe te OIV digitalni signali i mreže što su nam bili vjetar u leđa i omogućili da Zagreb iznjedri inovativna rješenja.

Vojkan Gavrilović, voditelj razvoja poslovanja za lokalnu i regionalnu samoupravu GDi ističe kako je iznimno zadovoljstvo biti iznova pokrovitelj ovog vrijednog i kreativnog događanja. Ova tema je dodatno ukazala na postojeću problematiku kojom se Hackathon bavi, a to je upravljanje gradskim prostorima. Sva su rješenja bila vrlo zanimljiva i dala pogled kako brzo, efikasno i transparentno pružiti alate koji će omogućiti kvalitetnije upravljanje prostorom. I ne samo upravljanje prostorom nego i povezivanje tri čimbenika, gradska uprava, gradski prostori i građani. Ovo je priča o digitalizaciji i potrebi digitalizacije koja enormno ubrzava proces, podiže postojeće kapacitet i pokazatelj kako idemo u pravom smjeru ka digitalnoj transformaciji.

U iščekivanju nadolazećeg HACKL-a, pozivamo sve građane da se aktivno uključe u ovu digitalnu revoluciju, koja ne samo da će preobraziti našu urbanu sredinu, već obilježiti budućnost svakodnevice Zagreba i okolice, priopćili su iz ZICER-a.

mšm

Foto: ZICER