/Zagrebački maturanti polagali ispite u nemogućim uvjetima, u prostoriji bilo 30 ljudi, a prozori zatvoreni; nadležni poručuju: ‘Nitko se nije žalio!?’

Zagrebački maturanti polagali ispite u nemogućim uvjetima, u prostoriji bilo 30 ljudi, a prozori zatvoreni; nadležni poručuju: ‘Nitko se nije žalio!?’

Toplinski val koji je zahvatio Hrvatsku nije poštedio niti zagrebačke maturante, koji su ispite morali pisati u prenapučenim prostorijama i bez klime.

Portal Direktno dobio je dojavu nekoliko učenika kako se u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, tijekom pisanja državne mature učenike primoralo da budu u dvorani bez klime pri temperaturi višoj od 30 stupnjeva. Učenici navode i kako je njih više od 30 sjedilo u zatvorenom prostoru.

“Baš je bilo zagušljivo i odvratno. Katastrofa, u jednoj prostoriji bilo je 30-ak ljudi, zajedno s ‘čuvarima’. Maske su također bile obavezne, prozori zatvoreni, baš katastrofa”, rekao je jedan od polaznika (podaci poznati redakciji).

“Svi su šutjeli i sjedili, nitko se nije požalio. Svatko je odradio svoje i jedva smo čekali da nas puste van”, nastavlja.

Portal je uputio upite Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja je li ovo uobičajena procedura te smatraju li je li to odgovorno i u skladu s epidemiološkim mjerama.

“Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zadužen je za pripremu i provedbu ispita državne mature i na žalost ne može uvjetovati školama ili ispitnim centrima da moraju osigurati u ispitnim prostorijama klima uređaje. Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) sve škole i ispitni centri koji nemaju klima uređaje provjetravali su ispitne prostorije prije i tijekom provedbe ispita. U potpunosti razumijemo da se učenici žale na vremenske uvjete i epidemiološke mjere koje zahtijevaju i pri velikim vrućinama nošenje maski u zatvorenom prostoru. Prema informacijama koje smo povratno zaprimili nitko od pristupnika tijekom provedbe ispita nije se žalio na uvjete niti je imao problema s disanjem”, odgovorili su portalu Direktno.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje bi li rezultati državne mature bili bolji da su osigurani normalniji uvjeti, odnosno jesu li spomenuti zagrebački maturanti oštećeni i tko je za to kriv?

bl

Foto: Pixabay ilustracija