/‘BELLE – ZMAJ I PJEGAVA PRINCEZA’ Filmska senzacija iz Japana koja na dirljiv način progovara o lošim stranama virtualnog svijeta

‘BELLE – ZMAJ I PJEGAVA PRINCEZA’ Filmska senzacija iz Japana koja na dirljiv način progovara o lošim stranama virtualnog svijeta

Japananski animirani filmovi često su komercijalniji od igranih filmova u vlastitoj zemlji, a kultni status stječu i van Japana. Jedan od najnovijih predstavnika tzv. animea imamo začudo priliku pogledati i u hrvatskim kinima, vjerojatno radi velikog uspjeha na festivalu u Cannesu. Riječ je o “Belle: Zmaj i pjegava princeza” koji prati sramežljivu srednjoškolku koja u virtualnom svijetu pronalazi sebe. Postaje senzacija kao očaravajuća pjevačica Belle te biva fascinirana tajanstvenom zvijeri koja izaziva strah virtualnih stanovnika.

Za razliku od ispraznih manufakturiranih animiranih filmova kojima kino repertoar obiluje, “Belle” poput kakvog japanskog Pixara nudi prekrasnu kompjutersku animaciju, spektakularne prizore, izuzetno dirljive emotivne scene i plemenite poruke. Sve navedeno izuzetno je dojmljivo u završnih pola sata filma. Svakako preporučujemo film bez obzira da li ste vi i vaša djeca ljubitelji animea. Dapače, “Belle” bi kako njima, tako i vama mogla biti ulaznica u maštoviti svijet animea.

Iako se poziva na elemente klasične bajke “Ljepotica i zvijer”, “Belle” nudi zrele teme za djecu digitalnog doba, prvenstveno utjecaje cyberbullyinga, odnosno ponižavanja i emotivnog povrijeđivanje djece u virtualnom svijetu. Ujedno pokazuje i dobre strane virtualnog svijeta. Primjerice, da ljepota dolazi iznutra (osobnost), ne izvana (avatari), te kako se može pomoći djeci suprotstavljanem bullyingu prvo u virtualnom a zatim i u stvarnom svijetu. Tu su i teme traumatičnog gubitka člana obitelji, te nošenje sa tugom, izolacijom i zlostavljanjem unutar obitelji.

Mlađa i osjetljivija djeca mogla imati problema s prikazom čudovišta i obiteljskog zlostavljanja, no ovo je ipak film za djecu stariju od 11 godina vrijedan kako u zabavnom tako i u edukacijskom smislu. Roditelji bi svakako trebali popričati s djecom prije gledanja filma o tim temama. Prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Film je pravi predstavnik suvremenog animea i može stajati uz bok ostvarenjima legendarnog studija Ghibli ili nešto novijeg “Tvoje ime”, stoga će biti zanimljiv i roditeljima. Fantastična animacija, suvremene teme i moćne emocije lako će oduševiti i usputnog odraslog gledatelja.

U filmu ima scena nasilja. Primjerice, kada odrasli čovjek u napadu bijesa do krvi ogrebe dijete po licu. Iako nije izravno prikazano, jasno je dano do znanja da jedan otac fizički zlostavlja svoju djecu. Prisutno je i virtualno nasilje, odnosno cyberbullying.

Ima i zastrašujućih prizora. Uz navedeno fizičko zlostavljanje djece, prikazan je napad panike uz povraćanje, a i sama zvijer bi mogla djelovati zastrašujuće senzibilnijoj djeci.

Rječnik je primjeren djeci. Prisutno je ponešto vrijeđanja tipa “idiote”, no psovanje je ionako rijetkost u japanskim animiranim filmovima. Nema seksualnih prizora niti aluzija. Film je umjerenog tempa.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Tihoni Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska