/Čakovec najbolji veliki grad po kvaliteti života

Čakovec najbolji veliki grad po kvaliteti života

U istraživanju koje su proveli portal gradonacelnik.hr, Jutarnji list i agencija Ipsos, Čakovec je proglašen najboljim velikim gradom u Hrvatskoj po kvaliteti života.

Hrvatski su gradovi po veličini bili podijeljeni u tri kategorije – mali, srednji i veliki, a najbolji grad bira se u četiri područja: gospodarstvu, obrazovanju i mladima, uspješnosti u korištenju EU fondova te u kvaliteti života, piše portal Direktno.

Čakovec je proglašen najboljim u kvaliteti života velikih gradova i time je oduzeo titulu prošlogodišnjem pobjedniku Zagrebu.

Da bi dobio tu najprestižniju kategoriju najboljih gradova, Čakovec je morao zadovoljiti čak 26 kriterija. Osim prosječnog dohotka po stanovniku, računao se udio za izdvajanje za obrazovanje, zaštitu okoliša, subvencioniranje cijene prijevoza u proračunu te indeks starenja stanovništva nekoliko proračunskih godina unazad. U izboru koji se provodi od 2018. to je drugi put da Čakovec slavi, a prvi put primio je priznanje prije dvije godine za obrazovanje i mlade.

bkk

Foto: Pixabay

TAGS: