/‘DOBRO JE DA MAME ZNAJU’ Ovih 7 stvari prljavije su čak i od WC daske

‘DOBRO JE DA MAME ZNAJU’ Ovih 7 stvari prljavije su čak i od WC daske

Bez obzira čistite li stvari po kući alkoholom ili ne vjerujete da baš stalno trebate hodati s krpom, znate li koji predmeti u kući zapravo skrivaju nečistoće? Iako se naš imunološki sustav može obraniti od većine nečistoća, nije loše obratiti pažnju na neke dijelove doma.

1. Dječja autosjedalica

Iako svi o autosjedalici razmišljaju kroz prizmu sigurnosti, ovaj dio automobila može skupiti puno klica. Kao roditelj već znate da je dijete stalno u pokretu, a djeca stalno nešto grickaju i prosipaju. Britanci su proveli istraživanje kako bi otkrili koliko su stvarno prljave autosjedalice. Uzeli su 20 autosjedalica te otkrili da se prosječno nalazi 100 bakterija i gljivica na njima, uključujući E. Coli i salmonelu koje mogu izazvati različite bolesti. Za usporedbu, u toaletu se nalazi 50 bakterija i gljivica na istom prostoru, prenosi miss7mama.24sata.

2. Pametni telefoni, tableti i iPadovi

Vaš mališan voli svoje male prste stavljati na mamin tablet i isprobavati kako radi, ali budite oprezni. Dovoljno je samo staviti tablet na svjetlost i primijetit ćete mrlje koje se nalaze na njemu. U jednom istraživanju usporedili su 30 tableta, 30 pametnih telefona i zahodsku dasku te su pronašli puno više stafilokoka na tabletu i telefonu nego na daski.

3. Tepih i tepisoni

Sva se djeca vole igrati na podu, ali znate li da skoro 700 puta više bakterija živi na tepihu nego na WC daski. To uključuje uobičajene bakterije, ali i E. Coli, stafilokok i salmonelu.

4. Ručke u kupaonici i kuhinji

Vaše ručke u kupaonici imaju 21 put više bakterija nego zahodska daska, dok slavina u kuhinji ima 44 puta više bakterija od WC daske – sve je pomiješano s hranom i često se radi s mokrim rukama. Stoga redovito čistite ručke.

5. Torba za prematanje

Istraživači su otkrili da je torba za prematanje tri puta prljavija od uredske WC daske. Najveći broj bakterija imaju ručke pa ne bi bilo loše povremeno obrisati te dijelove torbe.

6. Kuhinjske krpe

Američki znanstvenici u jednom istraživanju uzeli su 1000 kuhinjskih krpa i spužvica iz kuhinje te otkrili da ih 10 posto sadrži salmonelu. Izgleda da ih dovoljno često ne mijenjamo. Idealno bi bilo koristiti čistu kuhinjsku krpu svaki dan. 

7. Perilica za rublje

Zbog pranja prljavih gaćica i hlača u perilici za rublje nalazi se prosječno 100 milijuna bakterije E. Coli, tvrde znanstvenici. Vaša zahodska daska je s druge strane suha pa se tolika količina bakterija ne može dogoditi. Količina klica koje vrebaju u vašoj perilici za rublje ne mogu vam naštetiti, međutim jednom mjesečno trebali bi oprati perilicu za rublje.

mšm/miss7mama.24sata

Foto: Pixabay, ilustracija