/Festival bajki vraća se u rodni grad Ivane Brlić-Mažuranić

Festival bajki vraća se u rodni grad Ivane Brlić-Mažuranić

Jedna od najvećih i najmaštovitijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj ove godine ponovno se vraća u Ogulin i to u periodu od 11 do 13. lipnja 2021. Poznati Festival bajki u Ogulinu ove godine održati će se u dva termina a svoja bajkovita vrata otvara sredinom lipnja. 

Iako je prošle godine manifestacija s lipnja preseljena na rujan, radi situacije s Covidom-19, ove godine je organizacijski tim odlučio održati ga u dva termina, drugi vikend u lipnju i drugi vikend u rujnu. Ogulinski festival bajke je kulturno umjetnička manifestacija koja kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva veliča ime najpoznatije hrvatske spisateljice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić, rođene Ogulinke.

Ogulinske ulice i trgovi poprimit će ruho festivalskih scena i postati poprište interakcije izvođača i publike, kreativnog stvaralaštva i pozitivne energije. Neke od najboljih predstava hrvatske umjetničke produkcije, uličnog teatra, pripovijedanje i kreativne radionice potaknut će stvaralaštvo cijele obitelji i svih onih koji bar na tren žele živjeti bajku, poručuju organizatori.

Od predstava, radionica pa do cirkuskog showa

U petak ne propustite veselo i šaroliko otvorenje uz slatke rođendanske muffine, a potom uživajte u predstavama kazališta Mala scena i Šareni svijet Zagreb. Od radionica svakako posjetite Escape the city, Izrada kraljevne krune, Vilinski kutak za izradu vilinskih vjenčića, Stakleno-drvena priča, Izrada cvijeća od najlon čarapa, Pišem svoju bajku. Tko je još bio u Ogulin – a nije Položio vozačku dozvolu za letenje na metli? Imat ćete priliku sva tri dana sudjelovati u radionici i kući ponijeti vozačku dozvolu koju možete dobiti samo u Ogulinu.

Od adrenalinskih aktivnosti posjetite Veseli turnir u tenisu za djecu do devet godina (TK Frankopan), Bajka o zmajevima – radionica izrade i puštanja zmajeva (Zmajoljupci) koje ćemo izrađivati i puštati na jezeru Sabljaci.

Kroz tri dana od predstava možete pogledati Sunce Djever i Neva Nevičica, Kraljevna na zrnu graška (Mala Scena); Osmjeh, sreća, dječja lica i jedna priča pričalica, Hrvatska u trenutku svakom avionom, brodom, vlakom, Tko donosi najljepši dar? Jaje, zeko ili dimnjačar?, U duru i molu za vrtiće i školu / Gdje raste zdrava hrana, usred polja ili stana (Šareni svijet); Čarobnjakov šešir (Vila Magic); Kesteni papaja (Cirkultura); Priče i bajke naše (Kazališna udruga MIST); Narodne priče iz Banovine – kamišibaji predstava (Udruga Kozlići), U carstvu ispunjenih želja – plesna predstava (Plesna škola Alegria); Čarobno pismo (Teatar Barakuda 2012). Svaki dan uživajte na ulicama grada u uličnom teatru. U subotu navečer će biti popularni Bajkoviti PUB KVIZ by Silvije Pleština – treba vrebati jer će se otvoriti prijava za timove.

Pripovijedanje okosnica Festivala

U nedjelju možete posjetiti Izložbu malih životinjica i izložba ptica, u organizaciji udruga Krstokljun i Ogulinac.

Pripovijedanje svake godine čini okosnicu Ogulinskog festivala bajke te tako i ove; Susret s Ivanom i Hansom kroz umjetničko pripovijedanje i igru (Marijana Mary Mrvoš); Div i sreća koje pripovijeda Sandra Vukoja, koja ove godine prvi puta prisustvuje na našem festivalu; tradicionalne gošće Sabina Gvozdić i Jasna Held te kao posebna poslastica ove godine koja stiže iz Amerike, PERRY GROUND. Osim pripovijedanja u Đulinom vrtu u prijepodnevnim i popodnevnim satima svaki dan, ove godine organizatori imaju i novost, pripovijedanje na Kleku. U nedjelju u 12 sati na repertoaru je bajka Vještica u izvedbi Sabine Gvozdić. A kako bi odlazak na Klek bio potpun, tu je HPD Klek koji je organizirao vođenu turu iz Ogulina (ispred scene Regoč u 9 sati) te poziva sve zainteresirane da se pridruže njihovoj avanturi na kojoj su osigurali i slana iznenađenja. Prijevoz iz Ogulina osiguran je za ograničen broj posjetitelja do Bjelskog.

Tradicionalni Karlek kreće 12. lipnja 2021. – Karlekom u bajku. Polazak iz Zagreb GK u 9.00-Karlovac 9.44 i dolazak u Ogulin je u 10.39. Povratak iz Ogulina je u 16.45-dolazak u Karlovac 17.45 i Zagreb GK u 18.33. Promotivna cijena je 25 kuna, za djeca do šest godina besplatno.

bkk

Foto: Zdravko Špehar