/Film u duhu Vajane, Kralja lavova, Avatara; želite li u kino, pogledajte ‘Ainbo’

Film u duhu Vajane, Kralja lavova, Avatara; želite li u kino, pogledajte ‘Ainbo’

“Ainbo” je priča o djevojčici iz Amazonske prašume koja uz pomoć duhovnih vodiča pokušava spasiti svoju zemlju od destruktivne pohlepe bijelaca u potrazi za zlatom.

Zanimljivo je da domorodački narod vidi došljake i njihove strojeve kao zle duhove pa im se Ainbo suprotstavlja uz pomoć čarolije i duhovnih vodiča. Film je u duhu “Kralja lavova”, “Vajane” i “Avatara” i kao takav šalje divne ekološke poruke, za koje se nadamo da će ostati u djeci i kada odrastu.

Dizajn likova i ambijenata je prekrasan, a priroda zaista dolazi do izražaja i dobrodošla je u ovim neobičnim vremenima kada nas se od nje izolira i otuđuje. Roditelji ne trebaju brinuti o rječniku, seksualnim aluzijama niti ludom tempu, već se ugodno mogu smjestiti u polupraznim kino dvoranama i nakratko posjetiti Amazonsku prašumu.

Film je namijenjen za djecu od osme godine, odličnog je dizajna, laganog tempa, ekološke i spiritualne tematike pa mu se i roditelji mogu lako prepustiti, kao u kakvom izletu u prirodi.

Što se tiče scena nasilja, neki likovi pogibaju, no ti prizori nisu prikazani dramatično. Nasilje je u filmu uglavnom sugestivno. Primjerice, jedan domorodački ratnik krene za Ainbo da ju ubije, ali to nikada ne učini, ili zli lik pogine pa se iz njega oslobodi dobra duša.

Od zastrašujućih prizora, imamo scenu u kojoj je zli bijelac prikazan s crvenim svjetlećim očima ili kao čudovište koje mijenja oblik pa bi manjoj djeci mogao biti zastrašujući.

Rječnik je primjeren je djeci, a seksualnih prizora nema. Tempo je normalan.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska uz medijsku potporu portala generacija.hr pruža preporuke za Kids friendly filmove.

bkk/Tihoni Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska

TAGS: