/FRANCUSKA METODA – Mama podijelila otkriće koje ju je promijenilo kao roditelja: Život mi je jednostavniji!

FRANCUSKA METODA – Mama podijelila otkriće koje ju je promijenilo kao roditelja: Život mi je jednostavniji!

Jacqueline Leigh je novinarka i majka dvoje djece – dječaka (4) i djevojčice (2) koji se poput mnoge druge braće, često svađaju. Kao mama, Jacqueline se uvijek miješala u dječje svađe i konstantno se osjećala kao ‘sudac’ koji reagira na svaki njihov ‘prekršaj’. Ipak, nakon što je čitala o francuskoj metodi pod imenom ‘Pauza’, odlučila ju je primijeniti na svoju djecu i njihove česte prepirke.

“Moja djeca imaju četiri i dvije godine, možda ‘najopasnije’ godine za braću i sestre. To je dob u kojoj Lego kocke postaju oružje, krađa postaje nešto sasvim normalno, a vrištanje je glasnije od vulkanske erupcije. Počinjem se pitati hoće li se moja djeca ikad slagati? Konstantno ulijećem u situacije u kojima moram izgovarati ovakve rečenice: “Prestani gnjaviti sestru!”, “Prestani krasti njegove igračke!” “Prestani, vidiš da plače!”

Uistinu je naporno i iscrpljujuće. Frustrirajuće je uvijek se ponašati kao sudac i time još ‘potpaljivati’ situaciju. I tada, umjesto samo dvoje osjetljive i mrzovoljne djece, tu je i osjetljiva i mrzovoljna mama”, izjavila je Leigh, prenosi miss7mama.

Ova je majka istaknula kako joj je život postao puno jednostavniji kad sam prisvojila popularnu francusku metodu u svoje roditeljstvo. Pamela Druckerman, autorica knjige ‘Francuska djeca ne bacaju hranu’, prva ju je upoznala s metodom pod imenom ‘Pauza’.

Kada francuska beba plače po noći, roditelji ulaze u sobu, zastanu i promatraju je par minuta”, objašnjava Pamela u svojoj knjizi i dodaje: “Oni znaju da će bebe u svom snu imati pokrete i zvukove, a između svega i plač. Kada ih ostave na par minuta, one se same smire i nastave ponovno spavati.”

Kada je pročitala ovu knjigu, Leigh je pomislila kako bi se ova metoda mogla primijeniti na svu djecu bez obzira na dob i na mnoge situacije – od spavanja do ispada bijesa i svađa.

“Što ako se prestanem miješati u svađe između svoje djece, što ako prestanem biti sudac i jednostavno uključim ‘pauzu’? Možda će naučiti kako se sami smiriti i riješiti problem. I upalilo je! Kad su se moja djeca počela prepirati, jednostavno sam gledala i čekala. Naučila sam da su, unutar tri minute, sposobni sami riješiti problem između sebe. Ili su počeli pregovarati poput lukavih lisica ili je jedno od njih samo odustalo i otišlo od drugog”, rekla je Jacqueline Leigh i za kraj dodala kako se morala umiješati u samo par prilika, i to kada su situacije postale gadne.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay, ilustracija