/‘KAD ODRASTEM, BIT ĆU SUPERMODEL’ Naša prva manekenka s kromosomom viška

‘KAD ODRASTEM, BIT ĆU SUPERMODEL’ Naša prva manekenka s kromosomom viška

Kad pozira, Laura je najsretnija na svijetu. Otvori ormar, izvuče četiri ili pet komada odjeće pa se presvlači i šeće po sobi. Još ako se domogne šminke, nitko veseliji od nje.

Ona ima četiri godine, živi u Rijeci, ali daleko od toga da joj je život igra. Laura Filipaj ima sindrom Down i većina dana prolazi joj u vježbama. Kineziterapija, muzikoterapija, logoped, defektolog, senzorna terapija, program rane edukacije Hureka, a od jeseni počinje učiti engleski jezik, piše Jutarnji list.

Uz sve to, Laura je i prva hrvatska manekenka sa sindromom Down. Prva koja je s dječakom Kristijanom, koji također ima Down, odradila modnu kampanju, prva koja nosi revije, a odnedavno je i jedina Hrvatica koja je ambasadorica australske organizacije Celebrate T21 koja diljem svijeta podiže svjesnost o tom kromosomskom poremećaju.

O Lauri brine modna agencija Fashion Team iz Zagreba. Osim kampanje za brand dječje odjeće Looly Boo, prije dvije godine snimala je za Johnsonov baby kalendar, redovito pozira za kalendare udruga za Downov sindrom, a revije je nosila u West Gateu i Importanne centru. U kolovozu će imati dosad najvažniju gažu – gostovat će na reviji kreatorice branda Stehlik by Anja Stehlik u Puli.

“Velike emocije su me obuzele kad sam vidjela njezin prvi jumbo plakat u Rijeci”, rekla je njezina majka Larisa Porčić Filipaj.

“Gledala sam Lauru i kroz glavu su mi prolazile sve one loše stvari koje čujemo kad nam se rode djeca s Downom. Mislila sam: Kako griješite! Nemate vi pojma što je ljubav, što je emotivna inteligencija, što je to živjeti život punim plućima i veseliti se malim svakodnevnim stvarima koje mi uopće ne primjećujemo.

Pogriješili ste kad ste rekli da će nam život biti žrtva. Pogriješili ste da smo jadni, ali u jednom ste bili u pravu. Naši životi nikad neće biti isti, ali će biti bolji”, rekla je Larisa.

Ona je pokrenula Facebook stranicu “Dan u Laurinom životu s Downom” i to nakon Laurina prvog rođendana. Stranica im je donijela jako puno prijateljstava, a pomogli su mnogim bebama i njihovim roditeljima.

bl/Jutarnji list

Foto: Facebook