/‘KAKVA TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA’ Slađana već desetljećima traži majku: ‘Svaka informacija bit će dobrodošla’

‘KAKVA TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA’ Slađana već desetljećima traži majku: ‘Svaka informacija bit će dobrodošla’

Slađana Lončarević iz Širokog polja ima poseban zadatak – traga za majkom. Preko društvenih mreža moli javnost za pomoć u pronalasku majke koja se nije javljala već 45 godina.

“U slučaju da netko bilo što zna o mojoj majci, koja se zove Janja Mandić. Rođena je 22.12.1950. godine u Foči, kod Doboja, u Bosni i Hercegovini. Ako netko bilo kakva saznanja ima ili je nekad možda bio u kontaktu s njom, evo, ja bih voljela da mi se javi jer svaka informacija će biti dobrodošla”, poručuje Slađana koja živi u Širokom polju, a radi u Osijeku u svom salonu vjenčanica.

Slađana se majke zapravo uopće ne sjeća. Njezina majka i otac su otišli u Francusku kad je imala 2 mjeseca i počeli raditi u tvornici Peugeota. Ondje su se i razišli. Navodno je majka otišla s nekim, bar tako tvrdi Slađanin otac. Nakon toga se vratila kratko kući i nakon mjesec, dva, preko biroa se zaposlila u Njemačku i otputovala. Slala je pisma, slike i pakete do Slađaninog polaska u prvi razred.

“I onda, od tog dana, kad sam ja krenula u školu, prestaje sve. I njeno javljanje, više nije bilo ni traga, ni glasa od nje. Odjedanput, to vam je ono kao kad nekog precrtaš i sad ga više nema”, govori Slađana za HRT.

Pokušavala ju je tražiti i ranije, samo, kaže, nije bila dovoljno uporna kao što je sada.

“Nisam bila dovoljno uporna zato što je moja baka uvijek bila protiv, nekako toga. Ne znam iz kojeg razloga. Uvijek bi mi rekla: Ako ona tebe ne traži, zašto ti nju tražiš? Mi smo nju tražili, pa ju nismo našli. Da se željela javiti, ona bi se vjerojatno javila. Ostavi to na miru, živi svoj život kao i do sad”.

No, živjeti svoj život Slađani je uspijevalo sve teže. I sama majka dvoje djece, osjećala je prazninu, postavljala si sve više pitanja, nikako nije mogla zaboraviti majku, niti prihvatiti njezin nestanak.

“Želim saznati istinu o mojoj majci. Je li ona zaista nestala? Je li ona nestala što je željela nestati iz naših života? Ili je ona na neki način bila prisiljena da nestane iz naših života? Ili je solucija – kad je prošlo više godina, možda ju je bilo strah javiti se zbog naše reakcije. Ja jednostavno je želim otkriti, ako je živa, ako pak je mrtva, mora se znati gdje joj je grob”, objašnjava.

Nakon objave na Facebooku dobila je stotine poziva. Oni neozbiljni nisu je spriječili da nastavi potragu, a dobronamjerni su joj samo dali dodatnu snagu.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

bl/HRT

Foto: Screenshot HRT