/Kardiolog šokirao roditelje: ‘Ovih pet namirnica nikad nemojte davati svojoj djeci’

Kardiolog šokirao roditelje: ‘Ovih pet namirnica nikad nemojte davati svojoj djeci’

Dr. Sanjay Bhojraj, američki kardiolog s više od 20 godina iskustva u liječenju srčanih bolesnika, u kolumni za CNBC podijelio je popis pet svakodnevnih namirnica koje smatra toksičnima za djecu i otkrio čime ih u svojoj obitelji zamjenjuje.

“Kao kardiolog koji više od 20 godina liječi pacijente s infarktom, često sam viđao kako navike u prehrani stečene u djetinjstvu postavljaju temelje za kronične bolesti u odraslom dobu. Moja supruga i ja imamo tri kćeri koje su sada u srednjoj školi. Znam koliko je teško tijekom ranih godina preživjeti vrijeme večere.

Sjećam se kako smo kupovali pileće medaljone u obliku dinosaura, čips i sve ono što je bilo brzo, lako i primamljivo. To je faza kroz koju svi prolazimo, ali znam i kakvu štetu takva hrana može izazvati. Želim da kćeri žive dug i zdrav život, pa smo sada mnogo svjesniji toga što stavljamo na stol”, napisao je kardiolog Sanjay Bhojraj za CNBC.

Prva namirnica koju izbjegavaju su kokice iz mikrovalne. Iako su praktične, sadrže tzv. PFAS supstance, poznate kao “vječne kemikalije”, koje su povezane s imunosnim poremećajima i urođenim manama. Uz to, umjetna aroma maslaca može sadržavati spojeve koji oštećuju pluća. Umjesto toga, u njihovoj obitelji kokice se pripremaju kod kuće, u aparatu, s pravim maslacem ili maslinovim uljem.

Foto: Pixabay, ilustracija

‘Voćni jogurti nisu zdravi’

Voćni jogurti su druga namirnica koju ne kupuju. Na prvi pogled izgledaju zdravo, ali je po deklaraciji jasno da su to zapravo deserti prepuni šećera i umjetnih boja. A porcije su tako male da djeca pojedu po nekoliko, objasnio je doktor. Umjesto toga, njegova djeca jedu običan grčki jogurt s malo meda i svježim bobičastim voćem, prenosi Direktno.hr.

Treća problematična kategorija je prerađeno meso: salame, hrenovke i slični proizvodi. Kao kardiolog, dr. Bhojraj naglašava da su to bombe natrija, konzervansa i nitrata, koji povećavaju rizik od srčanih bolesti i raka, oštećuju krvne žile i potiču stvaranje kolesterola. Umjesto toga, u obitelji Bhojraj jedu pečenu piletinu i govedinu iz slobodnog uzgoja, kao i biljne izvore proteina poput leće i kvinoje.

Posebno upozorava i na slatke žitarice te zaslađene napitke. “Kao dijete, bio sam onaj ‘sretnik’ koji je uvek imao slatke žitarice u kuhinji. Danas bih ih sve bacio – zajedno s gaziranim sokovima”, poručio je. Naime, prosječno dijete ujutro unese više šećera nego što njegovo tijelo može obraditi za tri dana. Posljedica je pad šećera u krvi i umor već na prvom školskom satu, objasnio je.

Foto: Pixabay, ilustracija

‘Budite primjer’

U njegovoj obitelji dan počinje voćem, jajima s povrćem ili zdravim smoothijima, a umjesto sokova piju vodu s prirodnim aromama. Peta i posljednja kategorija je pržena hrana. Osim što se često prži u uljima koja se koriste više puta, stvarajući spojeve koji potiču upale i oštećuju stanice, dr. Bhojraj upozorava da takva hrana stvara ovisnost o “hrskavoj teksturi”.

Prvi dan u vrtiću veliki je stres: Ovo su pogreške koje želite izbjeći

Rješenje je friteza na zrak. Njome pripremaju hrskavi batat, pečeno povrće i zdrave povrtne čipseve. Na kraju naglašava da nije cilj savršena prehrana svo vrijeme, već svjesne svakodnevne odluke. “Poanta je u tome da svakodnevno pravite sve pametnije izbore. I najvažnije — budite primjer. Djeca vas promatraju, i ono što vide da radite ima veći utjecaj od onoga što im govorite”, poručio je dr. Bhojraj za CNBC.

mšm

Naslovna fotografija: Unsplash, ilustracija