/‘KORONA SVE POREMETILA’ Borili su se 20 godina da se djeca ne odvajaju od roditelja u bolnicama

‘KORONA SVE POREMETILA’ Borili su se 20 godina da se djeca ne odvajaju od roditelja u bolnicama

Središnji koordinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ reagirao je na odluku Ministarstva zdravstva o 15 minuta posjete djeci na liječenju u bolnicama u epidemiološki nepovoljnim situacijama.

„Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine. Odluke o zaštiti od korona virusa, ta su postignuća nacionalne akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“, gotovo preko noći ukinule, i to nažalost, nije na dobrobit djece“, poručio je Središnji koordinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ u kojem sudjeluju predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Unatoč podršci koje je Ministarstvo zdravstva pružalo akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ zaključno s 2019. godinom, dva desetljeća truda i rada stručnjaka i volontera koji su doveli do značajnih pomaka i primjene suvremenih europskih standarda u humanizaciji liječenja djece, svojom je najnovijom odlukom, nažalost, zaustavilo. Odluka o dopuštanju posjeta roditeljima u bolnicama u županijama koje imaju nepovoljnu epidemiološku sliku na 15 minuta dnevno u suprotnosti je s Poveljom o pravima djeteta u bolnici i kriterijima za dobivanje naslova „Bolnica/Bolnički odjel – prijatelj svakom djetetu“ za čije se provođenje i u ovim okolnostima zalažu svi okupljeni u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“, prenosi Miss7mama.

Središnji koordinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ poziva Ministarstvo zdravstva da promijeni svoju odluku o 15 minuta posjeta djeci u bolnici i za vrijeme trajanja epidemiološki nepovoljne situacije te da uloži veći napor u traženje rješenja koje će omogućiti liječnicima na dječjim odjelima bolnica provedbu humanijeg liječenja djece.

Akcija “Za osmijeh djeteta u bolnici” je pokrenuta 1999. godine s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ za djecu. Ideja bolnice prilagođene djeci zasnovana je na pravima djeteta navedenim u Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i potvrđena u Europskoj povelji o djeci u bolnici. Provodi se u 39 bolnica širom Hrvatske.

mšm/miss7mama

Foto: promo