/Majku prvašića zvali iz škole: ‘Moj Aljoša jedini je od 450 đaka došao na nastavu’

Majku prvašića zvali iz škole: ‘Moj Aljoša jedini je od 450 đaka došao na nastavu’

Prvašić Aljoša bio je jedino dijete koje se u ponedjeljak pojavilo na nastavi u Osnovnoj školi Strožanac. Njegovoj majci je pedagoginja neki dan kazala kako je samo on, od 450 djece u toj školi, najavio dolazak na nastavu. Međutim, i Aljoša i njegovi roditelji bili su ustrajni u odluci da će ići. Sve su propisane odluke zadovoljili, dječak je zdrav, nitko od ukućana nije bio u samoizolaciji, niti boluje od kroničnih bolesti, objasnili su mu da mora prati ruke i pridržavati se svih mjera…

Njegovi roditelji su jutros otišli svaki na svoj posao, a mlađa sestra u jaslice. Oko podne je majci zazvonio mobitel i žena se šokirala onim što joj je rečeno, piše Slobodna Dalmacija.

“Znači, upravo su me nazvali iz sinove škole i rekli mi da osobno, ja ili suprug, nikako ne netko drugi ili stariji od 65 godina, mora doći po dijete jer ga oni, u suprotnom, ne mogu pustiti iz škole. Kazali su mi da je to naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pa dobro, kako je to moguće?! Najprije su, po meni vrlo diskriminirajući, poručili da na nastavu mogu doći samo djeca čijih oboje roditelja radi, a sada od zaposlenih roditelja zahtijevaju da usred radnog vremena izlaze i dolaze po djecu. Pritom, moj sin od prvoga dana nastave ide sam u školu, jer je naša kuća udaljena od školske zgrade pet minuta hoda”, ispričala je Aljošina majka dr. sc. Marita Brčić Kuljiš, inače profesorica na Odsjeku za filozofiju splitskog Filozofskog fakulteta.

Nije joj preostalo ništa drugo nego da ode po dijete. U cijeloj toj drami, jedna ju je stvar najviše oduševila: njezin je Aljoša bio presretan kad je došao iz škole. Njemu je bilo super, on jedva dočekao da mu se život vrati u normalu. Njegovu majku su naknadno nazvali iz škole da ubuduće mora potpisati izjavu da dječak može sam ići u školu i iz škole.

“Nadam se da će se revidirati ove preporuke i da će, uz mjere opreza, sva djeca čim prije krenuti u školu, jer to je njihovo pravo i obveza”, drži Marita Brčić Kuljiš.

mšm/Slobodna Dalmacija

Foto: Pixabay, ilustracija