/Nevjerojatna studija otkrila kako zvukovi oblikuju mozak nerođenih beba: ‘Imamo najuvjerljiviji dokaz’

Nevjerojatna studija otkrila kako zvukovi oblikuju mozak nerođenih beba: ‘Imamo najuvjerljiviji dokaz’

Ti blaženo mirni mjeseci koje provedemo u maternici prije rođenja mogli bi biti mjesto gdje počinje naše učenje jezika, prema novoj studiji koja nudi nove uvide u lakoću s kojom novorođenčad može usvojiti vještine slušanja i govora.

Tim istraživača, predvođen stručnjacima sa Sveučilišta u Padovi u Italiji, promatrao je specifične promjene u obrascima mozga kod novorođenčadi kada su bebe bile izložene govoru, što sugerira da su njihovi mozgovi već usklađeni s majčinim jezikom i osnovnim ritmovima govora.

“Ovi rezultati pružaju najuvjerljiviji dokaz do sada da jezično iskustvo već oblikuje funkcionalnu organizaciju dječjeg mozga, čak i prije rođenja”, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Studija je uključivala 33 novorođenčadi, u dobi od jednog do pet dana, s majkama koje govore francuski. Bebama je pušten zvuk priče o Zlatokosi i Tri medvjeda na francuskom, engleskom i španjolskom.

Kad je materinji jezik u pitanju

Putem kapa opremljenih elektrodama, istraživači su primijetili nešto drugačije kada je zvuk priče na francuskom jeziku reproduciran zadnji put. Bilo je više dugotrajnih vremenskih korelacija, što su moždani valovi povezani s načinom na koji opažamo i obrađujemo govor.

To sugerira da odmah nakon rođenja već možemo prepoznati i apsorbirati jezik koji smo čuli dok smo bili u maternici (znamo da se vanjski zvukovi mogu čuti nakon otprilike sedam mjeseci trudnoće).

Osim toga, tim je otkrio da su ove moždane oscilacije, aktivirane francuskim jezikom, bile na određenoj frekvenciji povezanoj s prirodnim ritmovima govora. Čini se da smo spremni početi učiti govoriti, čak i kad smo stari samo nekoliko dana.

“Mozak novorođenčeta možda je već u optimalnom stanju za učinkovitu obradu govora i jezika, podupirući neočekivane sposobnosti učenja jezika kod dojenčadi”, pišu istraživači.

Bebe su poput ‘spužve’ koja sve upija

Dok su prethodna istraživanja pokazala da najvjerojatnije upijamo zvukove dok smo u maternici, uzmajući u obzir način na koji bebe preferiraju majčin glas, ovo je istraživanje osmišljeno kako bi se pomnije pogledala neuralna aktivnost koja se događa kod novorođenčadi.

Naravno, bebe su savršeno sposobne naučiti jezik različit od svog rodnog jezika – to ne znači da smo vezani za jezik kojim govori naša majka. Međutim, podupire dokaze da učenje počinje prije rođenja.

TRUDNOĆA: Sve što trebate znati o amnionskoj tekućini

Istraživači predlažu da bi sljedeći korak mogao biti promatranje kako druge vrste zvuka mogu utjecati na mozak novorođenčadi. Već postoje dokazi da možemo prepoznati glazbu koju smo prethodno čuli u maternici, prenosi znanstveni portal ScienceAlert

FOTO: Unsplash

“Buduće studije oslikavanja mozga (neuroimaginga) bit će potrebne kako bi se ispitalo je li ovo učenje na sličan način popraćeno promjenama u neurološkoj vremenskoj dinamici, tipa koji smo ovdje primijetili za jezik”, pišu istraživači.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija