/‘NIJE IM LAKO’ Organizatorica vjenčanja: Razumijemo ljutite mladenke, radi se o velikoj neizvjesnosti i stresu!

‘NIJE IM LAKO’ Organizatorica vjenčanja: Razumijemo ljutite mladenke, radi se o velikoj neizvjesnosti i stresu!

“U potpunosti razumijemo ljutite mladenke. Sudeći po sebi, vjerujemo da se ne radi samo o ljutnji. Radi se o velikoj neizvjesnosti, stresu i neznanju”, rekla nam je organizatorica vjenčanja Rozalija Kučko iz Zagreba. Nova pojava korona virusa donijela je probleme organizatorima vjenčanja i mladencima koji strahuju od zabrana vjenčanja i ograničenja broja uzvanika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je zbog najava mogućih promjena oko organizacije vjenčanja dobio brojne pozive i mejlove od ljutitih mladenki, no u emisiji “Otvoreno” izjavio je kako trenutno neće donositi restrikcije, smanjivati brojeve ili išta zabranjivati. Rozaliju smo upitali da nam prokomentira reakcije ljutitih mladenki, situaciju s vjenčanjima koja se smatraju žarištima zaraze, kako gleda na novu epidemiološku situaciju te pripremaju li trenutno koje vjenčanje.

“Mi ove godine još nismo odradili nijedno vjenčanje, a već je gotovo pola sezone iza nas. Sve što čujemo jest iz medija i odnosi se na nove mjere koje bi se primjenjivale na vjenčanja. Nije u redu da su upravo vjenčanja i obiteljska okupljanja u centru pažnje. Ipak se tu radi o ljudima s imenom i prezimenom”, rekla nam je Rozalija Kučko.

“Mladencima je to prevelik stres”

Isto tako, dodala je, bilo bi u redu da se donesu mjere na koji način se vjenčanja smiju i mogu odražavati, uzimajući u obzir veličinu prostora, kao i to je li na otvorenom ili zatvorenom.

“Naš prostor se proteže na 10.000 kvadrata i na otvorenom možemo primiti velik broj uzvanika. Sala ima 620 kvadrata tako da ne može svaki prostor biti isti niti ograničenje, ako mora biti, ne može vrijediti jednako za manje i veće prostore. Sav ovaj stres je nepotreban i za mladence i za organizatore. O financijskim gubitcima ne treba ni govoriti. Zahvalni smo na potpori, ali ona nije dovoljna kako bismo održali naše poslovanje ukoliko nam je rad onemogućen ili strogo definiran pravilima i ograničenjima u posljednji čas. Mladencima je to prevelik stres, tako da radije odustaju ili prebacuju vjenčanja za sljedeću godinu”, istaknula je Rozalija i dodala da smatraju kako nije u redu to što se jednaka potpora davala onima koji su radili i njima kojima je u potpunosti bio zabranjen rad.

Foto: Vukina

Kako upravo pripremaju prvo vjenčanje ove godine, a situacija se mijenja iz dana u dan, upitnika je mnogo.

“Ovaj tjedan pred vjenčanje je bio jako kaotičan. Niti mi niti mladenci sve do danas nismo znali hoće li se vjenčanje uopće održati. Uplašile su nas sve informacije iz medija i najave Stožera. Na svadbi ove subote trebalo je biti 270 uzvanika. Broj je zatim pao na 170, a danas je već otkazalo 13 osoba. Mladenka je tužna, a mi smo zabrinuti”, napomenula je.

Za kraj je komentirala i spornu svadbu u Splitu na kojoj se zarazila mlada, sedam svata, četiri glazbenika, fotograf, a nakon vjenčanja još dva kontakta jednog od zaraženih glazbenika.

“Teško je komentirati zaraze na drugim vjenčanjima. Čudno je kako se zaraze događaju baš na vjenčanjima. Je li to zbog nepridržavanja mjera? Mi ne znamo. Ne vjerujemo da bi netko namjerno činio sve da se drugi zaraze. Ono što znamo jest da mi želimo raditi i da se želimo i možemo pridržavati svih epidemioloških mjera i da ćemo s naše strane učiniti sve da naši gosti budu i ostanu zdravi i sigurni. Želimo širiti ljubav i radi posao koji volimo. Između ostalog, želimo i preživjeti”, poručila je za kraj Rozalija Kučko.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Fidelis