/Obitelji 3plus od ministrice Bedeković traže rješenja zbog povratka učenika u škole i vrtiće

Obitelji 3plus od ministrice Bedeković traže rješenja zbog povratka učenika u škole i vrtiće

Udruzi Obitelji 3plus posljednjih se dana javljaju mnogi roditelji vezano uz najavu povratka učenika u škole i vrtiće, opisujući svoje specifične situacije i navodeći niz pitanja na koje nemaju odgovore. Tim povodom udruga je postavila upit resornom ministarstvu za obitelj od kojeg traže konkretna rješenja, odnosno upute kako da obitelji s djecom postupaju u trenutnoj situaciji u kojoj je najavljeno popuštanje epidemioloških mjera.

Udruga Obitelji 3plus dostavila je upit resornom ministarstvu za obitelj vezano uz zaštitu prava djece i podršku obiteljima.

“Novonastala situacija oko povratka u vrtiće i školu nimalo ne olakšava obiteljski život. Najavljenim mjerama jednim se dijelom odgovornost prebacuje na roditelje, a drugim dijelom oni tu odgovornost nemaju u svojim rukama jer ovise o odlukama poslodavaca. Mnogi roditelji već su krenuli raditi 27. travnja te ne znaju gdje s djecom koja ostaju doma. Dodatno, djeca su preko noći prekinula svoje obrazovanje u učionicama/vrtićima”, navode u priopćenju.

To je posebno izraženo u Zagrebu, dodaju, koji je pogođen i velikim potresom, zbog čega su mnoge obitelji ostale bez kuća, vrtića i/ili škola.

“Sada, pred sam kraj školske godine, dio njih vraća se u vrtiće i školske klupe u novim uvjetima socijalne distance s mogućnošću da ih, sukladno epidemiološkoj situaciji, ponovno vratimo kući na online nastavu,” navode.

Udruga Obitelji 3plus uputila je pismo ministrici Vesni Bedeković tražeći odgovore, a navode i nekoliko obiteljskih primjera koji slikovito prikazuju svakodnevne probleme obitelji:

“1. Obitelj s dvoje djece – jedno dijete vrtićke dobi, a drugo ide u 2. razred osnovne škole. Majka je i do sada radila u dućanu, a od sutra i otac, koji je do sada bio na prisilnom godišnjem odmoru, kreće s radom. Škole i vrtića još nema, a u najboljem slučaju bit će tek za dva tjedna. Tko će čuvati djecu iz ove obitelji, posebno ako uzmemo u obzir preporuku da bake i djedovi i dalje budu u izolaciji?

2. Obitelj s jednim djetetom koje ide u 5. razred osnovne škole, a roditelji rade izvan kuće. Pod pretpostavkom da će za dva tjedna krenuti nastava, ovo dijete će i dalje biti u online nastavi. To će dijete praktički cijeli dan biti izloženo računalu i provesti taj dan samo kod kuće uz upitno usvajanje gradiva. Je li to rješenje ove situacije?

3. Obitelj s četvero djece, mama radi od doma i učiteljica je, tata radi izvan kuće, a sva djeca idu u školu – od 6. razreda osnovne škole do 3. razreda srednje škole. Svi imaju nastavu online, uključujući i mamu. Međutim, kod kuće nemaju adekvatne uvjete za nastavu jer sve više nastavnika radi nastavu preko Zoom (ili drugog) konferencijskog alata, a ova obitelj nema optički Internet, pa svima „šteka“ veza. Kako kvalitetno završiti školsku godinu u ovim uvjetima?”, pitaju se u Udruzi obitelji s troje ili više djece.

Traže da jedan roditelj radi od kuće

Pismo ministrici Vesni Bedeković prenosimo u cijelosti.

“Vjerujemo da ste upoznati s rezultatima najvećeg istraživanja o utjecaju pandemije korona virusa na obitelji s djecom, koje smo proveli od 3. do 8. travanja 2020. godine, a u kojem je sudjelovalo više od 2300 obitelji iz svih hrvatskih županija. O rezultatima našeg istraživanja izvijestili su svi vodeći
hrvatski mediji, a više detalja dostupno je i na mrežnim stranicama udruge Obitelji 3plus. Od prvog slučaja COVID-19 do danas nemamo nikakvu povratnu informaciju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku vezano uz zaštitu prava djece i podršku obiteljima koje su jedna od temeljnih vrijednosti hrvatskog društva, a koje su novonastalom situacijom
najviše zahvaćene.

Od uvođenja mjera zaštite 43,2% obitelji ima povećane potrebe za hranom, čak 37,9% obitelji ima tek djelomične uvjete za rad od kuće, dok 16,1% uopće nema adekvatne uvjete za rad i praćenje nastave na daljinu. Isto tako, roditelji teško kombiniraju rad od kuće, povećane potrebe za školovanjem djece od kuće i sve druge dodatne obveze koje imaju zbog novonastale situacije.

Uz navedene rezultate istraživanja o utjecaju pandemije korona virusa na obitelji s djecom, novonastala situacija oko povratka u vrtiće i školu nimalo ne olakšava obiteljski život. Naime, jednim dijelom odgovornost se prebacuje na roditelje, a drugim dijelom oni tu odgovornost nemaju u svojim rukama jer ovise o odlukama poslodavaca. Mnogi roditelji kreću raditi već u ponedjeljak 27. travnja te ne znaju gdje s djecom koja ostaju doma. Dodatno, djeca su preko noći prekinula svoje obrazovanje u
učionicama/vrtićima. To je posebno izraženo u Zagrebu koji je pogođen i velikim potresom, zbog čega su mnoge obitelji ostale bez kuća, vrtića i/ili škola. Sada, pred sam kraj školske godine, dio njih vraća se u vrtiće i školske klupe u novim uvjetima socijalne distance s mogućnošću da ih, sukladno
epidemiološkoj situaciji, ponovno vratimo kući na online nastavu.

Napominjemo da od početka pandemije podržavamo rad Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Međutim, aktualne odluke koje se donose oko popuštanja mjera dodatno opterećuju redovno funkcioniranje obitelji s djecom i unose nepotrebnu nesigurnost u našu svakodnevicu. Molimo vas, kao resorno Ministarstvo, da se oglasite pružanjem konkretnih rješenja, vodeći brigu o svakoj obitelji kao temelju našeg društva. Jedno od rješenja, posebno za obitelji s djecom mlađe dobi, moglo bi biti omogućavanje jednom roditelju ostanak kod kuće, uz
određenu naknadu poslodavcu tog roditelja”, stoji u pismu Udruge Obitelji 3plus.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija