/ODGOVOR BANDIĆU – Roditelji odgajatelji otkrili plan u slučaju izmjene popularne demografske mjere

ODGOVOR BANDIĆU – Roditelji odgajatelji otkrili plan u slučaju izmjene popularne demografske mjere

Nacrt prijedloga Odluke s izmijenjenim uvjetima za korisnike zagrebačke mjere ‘Roditelj odgojitelj’ koje je iznio zagrebački Ured za demografiju, a koji bi znatno ograničio prava korisnika te mjere, za Direktno su komentirali u Hrvatskoj udruzi roditelja odgojitelja (HURO).

“Čekamo termin za sastanak s predstavnicima Ureda za demografiju. Točnije, čekamo informaciju žele li nas primiti. O tome će ovisiti naši daljnji koraci.  S obzirom na to da u ovom trenutku ne možemo pretpostaviti na koga bi se odnosili određeni novi uvjeti, niti kakva je zamisao kada bi Odluka stupila na snagu, s eventualnim vrlo nepovoljnim točkama uvjeta za veliki broj korisnika, zatražili smo sastanak s vodstvom Ureda za demografiju. Ipak, primijetili smo da se tu ide ‘na mala vrata’ i to nije u redu. Svi moraju biti svjesni da je ovo demografska mjera i da se korisnicima i njihovom djecom ne smije tako poigravati”, poručili su.

‘Ne smije se štedjeti na demografskim mjerama’

Naglašavaju kako je njihov glavni cilj spriječiti dolazak prijedloga u Gradsku skupštinu Grada Zagreba.

“Naš glavni cilj je stopirati dolazak ovog prijedloga u Gradsku skupštinu Grada Zagreba, u ovakvom obliku u kakvom je. Očito je da bi išla na štetu većine korisnika ove mjere te da to što se predlaže nema nikakve veze s demografijom. Od Ureda želimo dobiti informaciju što stoji iza ovakvog prijedloga, jesu li razlozi financijski, mjeri li se tu broj novorođene djece… Demografski stručnjaci su sigurno naglasili da se ne smije štedjeti na demografskim mjerama, pogotovo u situaciju ovakvog demografskog sloma na lokalnoj i nacionalnoj razini”, dodali su u HURO-u.

Kako ističu, gradske službe, čini se, ne vode brigu hoće li korisnici preko noći ostati bez svog prava na status roditelja odgojitelja.

‘Znamo svoja prava’

“Dosadašnja praksa je bila, a tako se i navodi u predloženoj Odluci, da nova poništava staru i potrebno je znati kakva im je namjera u svezi uvjeta. Na osnovi njihovog pojašnjenja na naša pitanja znat ćemo se zauzeti i to će biti stav koji će zaštititi stečeno pravo naših korisnika i nećemo dozvoliti mijenjanje u apsolutnom opsegu, jer su mnogi svoje odluke donosili na osnovi tada ponuđenog i neprihvatljivo je mjeru prekrajati po svim točkama, a da se ne vodi briga hoće li isti preko noći ostati bez svog prava na status”, naglasili su.

Iz HURO-a poručuju kako neće dopustiti da ih se tretira kao neupućene. 

“Imamo dovoljan broj instrumenata za djelovanje, idemo korak po korak. Moramo ostati prisebni, ne treba gubiti razum. Nećemo dozvoliti da nas se tretira kao nekoga tko nije upućen. Znamo svoja prava i zaustavit ćemo ono što su oni naumili provesti ‘ispod malih vrata’, to je sigurno”, zaključili su u HURO-u.

mšm/direktno.hr

Foto: Pixabay, ilustracija