/‘ONKOLOŠKI PACIJENTI UPOZORILI’ Od početka epidemije od raka preminulo 7000 osoba; i dalje nemamo nacionalnu strategiju

‘ONKOLOŠKI PACIJENTI UPOZORILI’ Od početka epidemije od raka preminulo 7000 osoba; i dalje nemamo nacionalnu strategiju

Onkološki pacijenti poslali su apel Vladi RH i saborskim zastupnicima za usvajanje nacionalne strategije protiv raka.

Njihov apel portal Direktno.hr prenio je u cijelosti:

“Poštovani,

Samo od početka pandemije uzrokovane novim korona virusom, u Hrvatskoj je od raka preminulo do 7000 osoba, a posljedice izvanredne situacije u zdravstvenom sustavu u onkologiji se tek očekuju. Istovremeno, Hrvatska je nažalost i jedina članica EU koja još nema usvojenu nacionalnu strategiju protiv raka, dokument koji čekamo već 11 godina, a koji bi na sveobuhvatno i sistematski unaprijedio zdravstvenu skrb i ishode u području onkologije. Period je to u kojemu se izmijenilo čak pet vlada, i u kojemu je izgubljeno vrijeme mjereno u godinama i danima života onkoloških pacijenata – Hrvatska je u tih 11 godina izgubila grad veličine Splita!

Želeći pokrenuti pitanje konačnog usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR 2020.-2030) koji je prošao javnu raspravu i reviziju u relevantnim resorima, te definira sustavnu reformu zdravstvene skrbi u području onkologije, u ime gotovo milijun građana koji boluju ili su bolovali od raka te njihovih bližnjih, udruge pacijenata okupljene oko platforme Onkologija.hr, Udruga Sve za nju i Koalicija udruga u zdravstvu uputili smo pisani apel saborskim zastupnicima i Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu financija RH.

Jedino uz usvojenu strategiju Hrvatska može računati s financiranjem akcijskih planova iz Fondova EU i drugih izvora financiranja. Više o Nacionalnom strateškom okviru protiv raka 2020.-2030. pronaći ćete u priloženom sažetku informacija i na www.hrvatskaprotivraka.hr“, stoji u objavi.

bkk

Foto: Unsplash