/‘POSEBAN DAN’ Majke nam otkrivaju kako su proslavile Majčin dan i čime su ih mališani razveselili: ‘Nema mi ništa ljepše…’

‘POSEBAN DAN’ Majke nam otkrivaju kako su proslavile Majčin dan i čime su ih mališani razveselili: ‘Nema mi ništa ljepše…’

Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Upitali smo majke kako su obilježile ovaj poseban dan, s čime su ih njihovi mališani iznenadili i osjećaju li se privilegirano i posebno što su žene i majke.

“Od moje djece sam dobila puno čestitki, a najviše sam dobila zagrljaja, pusa i lijepih riječi. Rekli su mi da me vole najviše na svijetu, a kćer mi je izrecitirala pjesmu. Nema mi ništa ljepše, ne samo na Majčin dan nego i svaki dan, kada vidim da su mi djeca sretna i vesela. To me čini najsretnijom mamom na svijetu”, rekla nam je Tanja (41) iz Zagreba, majka troje djece u dobi od osam, sedam i pet godina.

S njome se slaže i Klara (36) iz Zagreba koja je s nama podijelila svoj pogled na majčinstvo, ali i otkrila čime su je njezine dvije djevojčice u dobi od devet i sedam godina iznenadile na Majčin dan.

“Dobila sam prekrasne radove s posvetom mami i veliki buket cvijeća. Teško je biti majka, ali to je i najljepši posao na svijetu jer odgaja predivna mala bića puna ljubavi”, rekla nam je Klara.

“Djeca i ja nemamo običaj posebno slaviti Majčin dan. Dovoljna mi je usmena čestitka i zagrljaj moje djece koja su sada već odrasla”, rekla nam je Daniela (45) iz Zagreba, majka dvoje punoljetne djece. Dodala je kako se osjeća privilegirano kao žena i majka.

Sanja (50) iz Zagreba ispričala nam je kako ju je sin posebno iznenadio čestitkom na Majčin dan, ali i kako joj se sviđa što se ovaj dan prigodno obilježava u osnovnoj školi koju njezina djeca polaze, ali i crkvi kojoj pripadaju.

“Mi smo taj dan obilježili i u našoj crkvi. Klinci su nama majkama i u školi i u crkvi izrađivali posebne darove. Tako smo obilježili ovaj Majčin dan, baš kao i Dan očeva. Prvo je bila misa, a onda dječja predstava s recitacijama. Djeca su nam zahvaljivala na svemu – na tome što smo ih donijeli na svijet, što se trudimo oko njih i pomažemo im u svakom trenutku”.

No sin ju je posebno iznenadio originalnom čestitkom.

“Potrudio se napisati mi pismo, to jest, čestitku. Uzeo je inicijale mog imena i složio prigodan tekst o meni. Nasmijala sam se kako je u tekstu napisao da me uvijek sluša”, s osmjehom nam je rekla Sanja čiji je sin treći, a kćer sedmi razred osnovne škole.

“I kćer mi je čestitala. Iskreno, osjećam se privilegirano kao žena i majka i smatram da su djeca moje najveće postignuće u životu”, poručila je za kraj.

Majčin dan prigoda je da se i mi odrasli sjetimo svojih majki i obradujemo ih lijepim riječima, buketom cvijeća, čestitkom ili samo telefonskim pozivom. Važno je da ih se sjetimo, kao i njihove ljubavi i žrtve, te da im damo da znanja da ih volimo jer su uvijek tu za nas – od djetinjstva pa kroz cijeli život. Majke su te koje nas prate na svakom koraku, vesele se našim uspjesima, pomažu nam nesebično i vole bez obzira na sve. Biti žena i majka je zaista privilegija jer djeca su najljepši dar i radost. Njihovi su osmijesi nagrada svakoj majci i njihova je sreća ono za što majke žive.

Podsjetimo, u zapadnom svijetu Majčin je dan uspostavljen u 20. stoljeću. Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis 1865. godine organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.

Već 1909. godine majke su u 45 država SAD-a slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i diljem Europe.

Prvo u Engleskoj, zatim u Švicarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj i Austriji, a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija

*Tekst je objavljen u sklopu projekta „Žene u 21. stoljeću- je li jednakost nedostižna?“ kojeg financira Agencija za elektroničke medije.