/‘POSEBNA VEZA’ Ovo su važne životne lekcije koje kćeri najbolje nauče od svojih majki

‘POSEBNA VEZA’ Ovo su važne životne lekcije koje kćeri najbolje nauče od svojih majki

Ponukana drugačijim potrebama ženske i muške djece, majka, psihoterapeutkinja i blogerica Jaimee Troyer napisala je na svom blogu o roditeljstvu kako često čuje o ‘posebnosti veze između očeva i kćeri’. No veza majki i kćeri također ima svoje lijepe strane i izazove, a kako kaže Troyer, neke će stvari djevojke ipak najbolje naučiti od svoje mame.

Evo što ona misli da svaka djevojka treba od svoje mame:

1. Da vjeruje u nju

Kćerima treba ulijevati samopouzdanje i važno je da se, pogotovo dok su mlade, osjećaju kao da mogu osvojiti cijeli svijet jer inače neće dovoljno vjerovati u sebe. Što prije kćeri usadiš samopouzdanje i daš joj do znanja da ti u nju imaš povjerenja, to će prije ona naučiti vjerovati u sebe, prenosi miss7mama.24sata.

2. Da joj potvrdi da njezina vrijednost dolazi iznutra

Odrastanje u današnje vrijeme može biti brutalno, a društveni mediji otvaraju cijeli novi svijet lažnih vrijednosti, očekivanja i standarda koji nikada neće biti ispunjeni. Tvoja kći mora znati da si ponosna na nju kao osobu, da je lijepa i da je tvoja ljubav doista bezuvjetna.

3. Da ju nauči kako da bude samosvjesna i da brine o sebi

To će je naučiti da bude zdrava, i mentalno i emocionalno – a način da joj oblikuješ samosvijest je da govoriš o svojim emocijama. Možeš reći npr. “Danas sam pod stresom jer imam previše posla“ ili “Danas sam tužna jer…“ – po tome će i ona učiti kako izraziti svoje emocije na zdrav način i protumačiti zašto se osjeća dobro ili loše.

4. Da joj primjerom pokaže kako ​​sebe poštovati 

Možda nećeš to primijetiti, ali tvoja te kći promatra: kako se ponašaš, kako postupaš prema drugima i kako se odnosiš prema sebi. Ona po tebi mora vidjeti kako izgleda kad žena sebe poštuje i kad ima samopouzdanje – ako se tako osjećaš, to će sigurno primijetiti i usvojiti.

5. Da provodi vrijeme s njom

Vrijeme je dragocjeno i zato vodi kćer na zajedničke izlaske i što više vremena provodi s njom. Postavljaj joj pitanja, slušaj je i daj joj do znanja da je čuješ.

6. Da joj da prostora za greške

Ovo je možda jedan od najizazovnijih zadataka jer niti jedna majka ne voli svoje dijete gledati kako hoda opasnim putem i kako griješi. Ipak, ne možemo kontrolirati život svoje kćeri i ne možemo ju spriječiti da griješi, niti bi trebali. Trebamo ih naučiti da donose dobre odluke i žive odgovorno, a najbolje što možemo je biti tu za njih i podržati ih u svim usponima i padovima, i kad nisu ‘savršene’.

7. Da o sebi govori pozitivno i da ju nauči da radi isto

Kad god tvoja kći kaže nešto negativno o sebi, natjeraj je da kaže i tri pozitivne stvari o sebi. To pomaže u prijelazu njezinog razmišljanja i pomaže ti da pojačaš važnost pozitivnog pričanja o sebi.

8. Da joj kaže da je u redu reći i “Ne”

Ako učimo naše kćeri da brinu o sebi, one trebaju naučiti reći “Ne” i znati da je njihovo “Ne” važno i da ono postavlja granice i razvija vještine za samozaštitu.

mšm/miss7mama.24sata

Foto: Pixabay, ilustracija