/Prijatelji životinja tvrde: Zbog nemara uprave osječkog ZOO-a, lavica si je pojela trećinu stopala

Prijatelji životinja tvrde: Zbog nemara uprave osječkog ZOO-a, lavica si je pojela trećinu stopala

Zgroženi, kako su napisali, nemarom uprave Zoološkog vrta u Osijeku, Udruga prijatelji životinja podnijela je kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

“Zoološki vrtovi ionako su mjesta velike patnje životinja, no propustiti pomoći životinji koja naočigled pati predstavlja kazneno djelo teškog zanemarivanja zbog čega smo i uputili kaznenu prijavu”, kažu iz Prijatelja životinja. Dodaju da je ishod mogao biti drukčiji da je liječenje započelo odmah ili se barem mogla skratiti višetjedna patnja lavice.

Naime, lavica, koja je zbog problema sa zubima operirana 15. rujna 2020., pretrpjela je parezu desne stražnje noge kao posljedicu stavljanja u anesteziju. Zbog senzacije trnaca u stražnjoj nozi lavica se počela samoozlijeđivati i tijekom nekoliko tjedana pojela si je trećinu stopala, kažu u Udruzi.

“Unatoč upozorenjima timaritelja da se lavica samoozlijeđuje, uprava osječkog zoološkog vrta ignorirala je trpljenje životinje i reagirala tek nakon što su u medijima izašle snimke teško ranjene lavice. Uprava je zaključila da će nesretna lavica ostati trajno invalidna i usmrtila je životinju nakon mjesec dana njezine patnje”, navode Prijatelji životinja.

Napominju da ovo nije prvi slučaj u kojemu je osječki Zoološki vrt načinio golem propust i zanemarivanje životinja: “Podsjetimo, prošloga prosinca iz Zoo-vrta Osijek pobjegla je vučica koja je uhvaćena tek nakon nekoliko dana. Također, prije desetak godina u istome zoološkom vrtu preminuo je lavić zato što je bio odvojen od čopora i stavljen u mali betonski kavez”.

bkk

Foto: Udruga Prijatelji životinja