Vratile su se velike proslave vjenčanja, i to nakon višegodišnje pauze zbog pandemije korona virusa. Zanimalo nas je kako izgledaju današnja vjenčanja, jesu li organizatori počeli ponovno raditi ‘punom parom’, osjeti li se inflacija i koliko su poskupile cijene menija i cvjetnih aranžmana, jesu li popularnija dnevna vjenčanja, koji su novi trendovi i želje mladenaca te jesu li organizatori vjenčanja bukirani za ovu sezonu.
Na ova i slična pitanja odgovorila nam je Rozalija Smith, organizatorica vjenčanja iz Zagreba čija obitelj vodi imanje Kraljev Vrh.
“Nije svako vjenčanje veliko, no činjenica je da su za vrijeme pandemije vjenčanja bila puno manja. Počeli smo ponovno raditi kao i prije Covida. Danas imamo više vjenčanja, no trendovi su se dosta promijenili”, započela je Rozalija.
Pojasnila je što se sve mijenjalo u posljednje vrijeme i koje su najnovije želje mladenaca.
“Imamo dosta dnevnih vjenčanja, ona traju maksimalno do 2 ili 3 ujutro, a više nisu popularna vjenčanja koja se oduže i traju, primjerice, sve do 5 ujutro. Sada se ranije kreće s vjenčanjem i ranije se sve završava. Dnevne svadbe su od 14 sati do ponoći ili od 16 sati do 2 ujutro. Također, sve se događa na našoj lokaciji. Ranije bi mladenci prvo išli u crkvu, a sada više preferiraju vjenčanje na imanju s matičarom, no ipak ne više od crkve”, otkrila je Rozalija.
Upitali smo je osjeti li se inflacija i na ovom području, na što je ona potvrdno odgovorila.
“Da, dosta se to osjeti s naše strane. Primjerice, piće je jako poskupjelo, pogotovo bezalkoholna pića. Meso je isto poskupilo. Primjerice, janjetina za čak 50 posto, a odojak za 100 posto. Janjetina sada košta više nego škampi! Jako su cijene otišle gore, a povećale su nam se i cijene fiksnih troškova poput struje i vode. Uz to, morali smo podići cijene za naše zaposlenike”, nastavila je naša sugovornica.
Zanimala nas je kako se kreću cijene menija po osobi, to jest, koliko košta jedna stolica za uzvanike.
“I meniji su danas skuplji. Mi smo cijene povećali minimalno koliko smo mogli, u odnosu na prošlu godinu. Cijene se kreću između 70 i 80 eura, ovisno o samom danu vjenčanja, broju uzvanika i sl.”, istaknula je Rozalija.
Dodala je kako su veće i cijene bendova, kao i cvjetnih aranžmana te usluge fotografa. Nije stoga neobično da mladenci žele uštedjeti na nekim stavkama vjenčanja.
“Ljudi žele uštedjeti pa je došlo do promjene menija. Primjerice, nema jela nakon ponoći poput odojka jer je to preskupo, a realno je i prije to bilo previše hrane. Na taj se način pokušava smanjiti ukupna cijena vjenčanja.”
Rozalija je za kraj otkrila i koliko vjenčanja imaju do kraja godine.
“Imamo 30-ak vjenčanja, što je otprilike kao i prije pandemije. No sada se povećao broj mjesta za vjenčanja, to jest, ima puno novih sala, ali i imanja, mjesta u šumi… Ponuda je velika i to se reflektira na nas.”
Ipak, zadovoljni su što nakon tri godine ponovno rade punim kapacitetom.
“Nama je u vrijeme pandemije bilo jako nezgodno jer se bavimo isključivo vjenčanjima i unaprijed organiziranim događanjima za veći broj ljudi. Pandemija je na naš posao zato dosta utjecala. Vjenčanja su bila manja i promet je samim time bio manji. No uspjeli smo nastaviti poslovati. Danas smo sretni jer se sve stabiliziralo. Nije nam svejedno zbog poskupljenja, no vidimo da su ljudi željni svadbi i zabave, što nas veseli”, poručila je za kraj Rozalija Smith.
Maja Šubarić Mahmuljin
Foto: I am a weeding photographer