/Snažnija obitelj, lakše preko prepreka – Hrvatski savez slijepih organizira radionice za odrasle slijepe osobe i članove njihovih obitelji

Snažnija obitelj, lakše preko prepreka – Hrvatski savez slijepih organizira radionice za odrasle slijepe osobe i članove njihovih obitelji

Gubitak vida iznimno je stresno iskustvo koje potpuno mijenja život pojedinca i njemu bliskih osoba. Vjerujući da je odrasle slijepe osobe te članove njihovih obitelji, koje imaju ključnu ulogu u procesu rehabilitacije, potrebno konstantno osnaživati za bolje nošenje sa svakodnevnim izazovima putem informiranja, savjetovanja te praktičnim radionicama, Hrvatski savez slijepih organizira  kamp za odrasle slijepe osobe i članove njihovih obitelji u Edukacijsko – rehabilitacijskom kampu slijepih „ERKS“ u Premanturi. Kamp se održava od 10. do 14. rujna u sklopu projekta „Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe“.

Tijekom petodnevnih radionica dvadeset osoba s oštećenjem vida odrasle i treće životne dobi te njihovi supružnici, braća, sestre i djeca s područja deset županija prolazit će brojne edukativne i korisne aktivnosti s ciljem poticanja na što bolju povezanost obitelji te podizanja svijesti o važnosti uloge obitelji u socijalizaciji slijepih osoba s naglaskom na razmjenu iskustava sudionika te jačanju kompetencija za prevladavanje specifičnih teškoća obitelji osoba s invaliditetom. Dok će slijepe osobe imati priliku sudjelovati na radionicama za jačanje svakodnevnih vještina, korištenje tiflotehničkih pomagala te informiranje o svojim pravima i mogućnostima, njihovi će članovi obitelji saznati više o načinima sagorijevanja stresa, aktivnom slušanju i osvješćivanju vlastitih ograničenja te o odgovorima na česte predrasude okoline.

Radionice su dio projekta „Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda kojeg provodi Hrvatski savez slijepih u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko bek“ s ciljem smanjenja socijalne isključenosti odraslih slijepih osoba, jačanja kompetencija stručnjaka koji rade sa slijepim osobama te osnaživanja obitelji koje skrbe o članovima s oštećenjem vida. Projekt će trajati do 2022. godine, a obuhvatit će aktivnosti rada na terenu mobilnog tima, javne panele za  osobe s oštećenjem vida i edukacije za djelatnike u javnom sektoru. 

bl

Foto: Hrvatski savez slijepih