/Svaki roditelj barem se jednom pitao je li dovoljno dobar: Ovi znakovi pokazuju da jeste

Svaki roditelj barem se jednom pitao je li dovoljno dobar: Ovi znakovi pokazuju da jeste

Svi roditelji pokušavaju biti dobri prema svojoj djeci, odnosno, skoro svi. Neki su strogi, neki nisu, ali svi rade ono što misle da je ispravno. Izdvajamo znakove koji pokazuju da ste dobar roditelj.

Dijete s vama dijeli svoje probleme

Dobro je kada vam djeca pričaju o svojim uspjesima i postignućima. No puno im je važnije da vam mogu ispričati svoje probleme. Sasvim je prirodno željeti nekome ispričati svoje probleme, jer obično želimo da nas ljudi podrže i slušaju, a dobro je ako vam se dijete može povjeriti.

Djeca bi trebala znati da se mogu dogoditi različite situacije i da nema ništa loše u tome da pogriješe i da vam to kažu, piše Direktno.hr.

Foto: Unsplash

Ne radite preveliku dramu oko loših ocjena

Ako je vaše dijete dobilo lošu ocjenu u školi, ne treba se bojati da vam to kaže. Uplašena djeca često skrivaju svoje ocjene i paničare kad pomisle da bi roditelji mogli to saznati.

Dobri roditelji mogu svojoj djeci objasniti da je važno biti dobar u školi, ali je zapravo važno znanje, a ne ocjene.

Foto: Unsplash

Privatnost je važna u obitelji i to pravilo vrijedi za sve

Mnogi roditelji misle da bi djeca trebala pokucati prije nego uđu u sobu, što je u redu. Problem je što sami roditelji ne slijede uvijek ovo pravilo, a pravila u obitelji moraju biti ista za sve.

Poštujte privatni prostor svoje djece i ona će učiniti isto za vas.

Foto: Unsplash

Roditelji ne vrijeđaju svoju djecu

Dobri roditelji ne kritiziraju svoju djecu na način da ih nazivaju glupima, debelima ili lijenima. Takvo ponašanje može ostaviti trajne posljedice.

Pažljivo birajte riječi koje koristite i recite što vam smeta, ali nemojte vrijeđati svoju djecu.

Foto: Unsplash

Priznajte kada ste pogriješili

Svi griješe, i djeca i odrasli. Međutim, većina roditelja zaboravlja da svoju djecu ne moraju samo naučiti kako se ispričati, već im i pokazati primjerom.

Ako ste shvatili da ste pretjerali, nemojte se sramiti ispričati svom djetetu. Osoba koja može priznati svoje slabosti jaka je osoba.

Foto: Unsplash

Ne namećete djetetu svoje interese 

Djeca bi trebala raditi stvari koje vole, a ne stvari koje vi volite. Sjajno je ako je otac igrao nogomet i voli nogomet, pa ga i njegov sin također voli. No moguće je da dijete voli više glazbu ili ples.

Naučite uočiti talente svoje djece i ne namećite im svoje snove.

Foto: Unsplash

Vjerujte djetetu kad vam nešto kaže

To je situacija koja se vrlo često događa: majka ili otac odu u školu gdje im učitelj kaže da se dijete loše ponašalo. Ljutiti roditelj ne pokušava saznati detalje o situaciji, već dolazi kući i počinje skandal.

Kako odgojiti (ne)razmaženo dijete? Ovo su savjeti koje bi svaki roditelj trebao pročitati

Prije deranja, bolje je pitati dijete u miru o tome što se dogodilo, jer možda dijete uopće nije krivo.

Marijana Kovač

Foto: Pixabay