/Sve je spremno za 11. VegeSajam! Očekuju vas veganske paštete, burgeri, sushi, kobasice, slastice i razne delikatese

Sve je spremno za 11. VegeSajam! Očekuju vas veganske paštete, burgeri, sushi, kobasice, slastice i razne delikatese

U organizaciji udruge Prijatelji životinja, u utorak 14. lipnja 2022. održat će se 11. VegeSajam, jednodnevna najava 14. ZeGeVege festivala. Čak 30 izlagača, među kojima su predstavnici velikih hrvatskih proizvođača, kao i malih obiteljskih gospodarstava, s ponudom biljne hrane i veganskih inačica mesnih i mliječnih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjama, okupit će se na zagrebačkome glavnom trgu od 8 do 20 sati.

Zajednički cilj je pokazali koliko su veganske namirnice ukusne i sve dostupnije, a nužne za naš opstanak. S izlagačkih mjesta restorana širit će se neodoljivi mirisi koji će mamiti posjetitelje da isprobaju poznata im jela u veganskoj verziji.

Uz mnoštvo degustacija, promocija i edukativnih sadržaja, svi posjetitelji moći će se uvjeriti kako izbacivanjem mesa, mlijeka i jaja iz svoje prehrane ne propuštaju baš ništa, a dobivaju puno i oni sami, i okoliš, i životinje. Na VegeSajmu će biti dostupno i oko 30 vrsta biljnih sireva i mlijeka, uz veganske paštete, burgere, salame, sushi, kobasice i slastice, ali i razno egzotično voće i delikatese poput, primjerice, klica u jabučnom octu.

VegeSajam na zabavan i pristupačan način educira građane o problemima uzrokovanima iskorištavanjem prirode i životinja te o nužnosti održivog načina življenja, koji dugoročno omogućava opstanak biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikost, prirodnu ravnotežu, miran suživot svih bića na Zemlji te prevenciju i suzbijanje raznih bolesti.

O važnosti veganske hrane i proizvoda posjetitelji će moći saznati i preko edukativnih panoa i od volontera Prijatelja životinja. Predstavnici jednog od prvih utočišta za životinje s farma u Hrvatskoj, Plavi križ, ispričat će kako žive njihovi štićenici – jarac Hrčak, svinje Vivi, Rozika i Duda te ovce Eva, Odin, Pickles, Janja, Greta, Sissy, Matilda i Molly.

„Sve je spremno za 11. VegeSajam! Dođite s nama proslaviti u samom središtu Zagreba suosjećajan i održiv način prehrane kojim možemo zaustaviti i klimatske promjene. Uz puno pozitive, ukusne klope, smijeha i vedrine, mijenjajmo svijet nabolje! Mi ćemo se potruditi biti najbolji domaćini”, poručuju Prijatelji životinja.

Iz udruge Prijatelji životinja vjeruju da će se na VegeSajmu tražiti slobodno mjesto pod suncobranima restorana i pozorno slušati voditeljicu Saru Mešin, koja će najavljivati degustacije i redati korisne informacije o hrani i proizvodima s niskim ugljičnim otiskom.

Cijela organizacija VegeSajma je na neprofitnoj osnovi, a ujedno je i najava velikog ZeGeVege festivala, koji će se u rujnu ove godine održati po 14. put.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr može se pronaći više informacija o 11. VegeSajmu.

POPIS IZLAGAČA 11. VEGESAJMA

Spar Veggie (generalni sponzor i izlagač)
Tvornica Zdrave Hrane (sponzor i izlagač)
Nada Kannenberg – RINGANA Partner (sponzor i izlagač)
O’Plant Podravka (sponzor i izlagač)
SMID
Annapurna Prirodna Hrana
Falafel, etc.
Exotic King
Oaza Joyful Kitchen
Falafel, etc.
Zeleni plac
Vegefino
Ljutomania
OPG Knežević
Ekipa Kombucha
Sana delikatese
OPG Kalić Zvonimir
Pink Pig
OPG Hukavec
Melli Aromatica
OPG Picek Vrt mala vidrica
Liofer
Pusti otok
OPG Luka Brolich
Nutmaz
Plavi križ
Prijatelji životinja
Ko.li design
OPG Brolich

SPONZORI VEGESAJMA
Plant-Based Burger King
Boom Box
HoloLab
Be at One by Heater Mills

mšm

Foto: Prijatelji životinja