/TUŽNE PRIČE OTKRIVAJU LOŠ SUSTAV! U Hrvatskoj se oko 3500 djece nalazi u ustanovama, a mlađe od 10 godina teško je posvojiti

TUŽNE PRIČE OTKRIVAJU LOŠ SUSTAV! U Hrvatskoj se oko 3500 djece nalazi u ustanovama, a mlađe od 10 godina teško je posvojiti

Novinarke Jasmina Popović (HRT) i Martina Pauček Šljivak (24 sata) u Točki na tjedan komentirale su generalno situaciju s posvajanjem u Hrvatskoj.

Oko 3500 djece u Hrvatskoj nalazi se ustanovama. Taj veliki broj komentirala je Pauček Šljivak:

“Hitno treba mijenjati sustav, to su poražavajući podaci. Da su naši državljani mogli ovdje posvojiti, vjerujem da ne bi posvajali iz trećih zemalja. Teško je posvojiti dijete mlađe od 10 godina u Hrvatskoj. A u Nazorovoj su djeca otkad su bebe, zarobljeni dugo u sustavu, previše se daje za pravo njihovim biološkim roditeljima. Nikad neću zaboraviti potresno iskustvo, u domu mi je ravnateljica rekla za jedan eksponiran slučaj gdje su djeca bila zlostavljana, ali ta djeca nisu imala pravne okvire za posvajanje premda su ih roditelji zlostavljali.”

Popović je dodala da sustav treba hitno mijenjati:

“Imamo i međuprostor između udomljavanja i posvajanja – onda se zna pojaviti prepreka. Sjećam se gospodina koji je bio udomljeno dijete i njegovi su ga udomitelji htjeli posvojiti. Međutim, majka koja živi izvan Hrvatske povremeno bi ga nazvala i on zbog toga nikad nije ušao u proces posvajanja. Mislim da to treba riješiti. Osim toga, 3500 djece je jako puno za sustav koji i inače ima problema.”

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija