/U subotu se volite i ljubite, Međunarodni je dan obitelji!

U subotu se volite i ljubite, Međunarodni je dan obitelji!

“Naučiti djecu da se smiju, da misle lijepo, da ih upozorite da njihova htijenja ne budu veća od nebeskog svoda, da njihove ruke ne prljaju ničija djetinjstva, i ničije želje, morate ih jednostavno naučiti da ljube”, jedna je od mnogobrojnih poruka hrvatskog novinara Siniše Glavaševića, tako prigodna u ovo pandemijsko, neizvjesno vrijeme.

U subotu se obilježava Međunarodni dan obitelji.

Kako bi naglasili neprocjenjivu ulogu obitelji Ujedinjeni narodi su 1989. godinu proglasili Međunarodnom godinom obitelji, a 15. svibnja 1994. godine prvi put je obilježen Međunarodni dan obitelji pod krilaticom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

Namjera je bila istaknuti važnost obitelji i potaknuti društvo na donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja.

Ove godine tema je “Obitelji i nove tehnologije”, kako bi se naglasila važnost naših obitelji i njihovo značenje za nas, posebno u kontekstu novih tehnologija i pandemije Covida-19.

Povodom tog dana Obiteljsko savjetovalište i Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije priređuju niz online izlaganja na temu obitelji i roditeljstva. Toga dana na YouTube kanalu Dubrovačke biskupije od 20 sati moći će se pratiti niz od pet desetominutnih online predavanja, a predavanja će održati volonteri Obiteljskog savjetovališta, četiri psihologa i socijalna radnica. Predavači su: Jelena Bupić, Katarina Gjenero, Ana Vidak, Renata Tolja i Kate Tia Divizić.

Istim povodom u suradnji s Kinematografima Dubrovnik za obitelji su organizirane dvije besplatne projekcije filma “Život je lijep” koje će biti prikazane u kinu “Visia” u petak, 14. svibnja, u 16.30 i u 18.45.

Bjonda Lučić/Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Unsplash