/VIDEO: U petak se obilježava ‘Dan crvenih haljina’, znate li zašto?

VIDEO: U petak se obilježava ‘Dan crvenih haljina’, znate li zašto?

Treću godinu zaredom, prvog petka u veljači obilježava se Dan crvenih haljina s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru u žena.

Ova javnozdravstvena kampanja pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena koji je nedovoljno prepoznat, ali i nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Prva kampanja Dan crvenih haljina, odnosno, “Go Red for Women” pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Kampanju je pokrenulo Američko kardiološko društvo 2004.godine, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila na svjetsku razinu. Kampanja ima za cilj podzianje svijesti i osigurati sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara, kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Moždani udar, kao i ukupno kardiovaskularne bolesti (KVB) u žena doživjele su poseban interes tek u posljednjih desetak godina. Ranije su znanstvena istraživanja obuhvaćala uglavnom mušku populaciju, a danas znamo da moždani udar i KVB u žena imaju svoje specifičnosti, te znatno veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i KVB. Za žene se povećava rizik s nastupom menopauze kada se njihov rizik od obolijevanja počinje izjednačavati s rizikom kod muškaraca. Nažalost, rizik za moždani udar i KVB u žena je još uvijek podcijenjen, smatrajući da su žene zaštićene hormonskim statusom.

Međutim, žene imaju niži rizik samo u fertilnoj dobi od moždanog udara i KVB, ali nastupom menopauze, rizik se izjednačava rizikom u muškaraca, s time kako nije dovoljno prepoznata važnost prevencije rizičnih faktora u žena. Isto tako simptomatologija moždanog udara i KVB u žena ima svoje osobitosti, tako da često bolest nije pravovremeno prepoznata i adekvatno liječena, stoji na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako bi potaknuli na razmišljanje o specifičnostima moždanog udara u žena, Udruga cerebrovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije je u suradnji s djelatnicima Klinike za neurologiju KBC-a Osijek izradila spot. Ujedno pozivaju sve da u petak, 5. veljače odjenu nešto crveno u znak potpore ovoj inicijativi.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Screenshot/YouTube