/Zabrinjavajući rezultati istraživanja: Zbog pandemije u svakoj drugoj hrvatskoj obitelji smanjeni su prihodi!

Zabrinjavajući rezultati istraživanja: Zbog pandemije u svakoj drugoj hrvatskoj obitelji smanjeni su prihodi!

Uslijed novonastalih okolnosti u svakoj drugoj hrvatskoj obitelji smanjeni su prihodi. U svakoj četvrtoj obitelji s troje ili više djece mjesečni troškovi veći su od prihoda. Svaki drugi 3plus roditelj značajno je dodatno opterećen zbog školovanja djece od kuće. Neki su to od najznačajnijih rezultata istraživanja o učinku pandemije koronavirusa na obitelji s djecom koje je provela udruga Obitelji 3plus. Riječ je o najvećem istraživanju na našim prostorima o ovoj temi.

Udruga Obitelji 3plus provela je od 3. do 8. travnja istraživanje u kojem su sudjelovali roditelji iz više od 2300 obitelji iz svih hrvatskih županija. Cilj istraživanja provedenog putem online ankete bio je saznati na koji način pandemija koronavirusa i mjere zaštite koje su na snazi utječu na obitelji s djecom.

Već sada su zbog promijenjenih životnih okolnosti u svakoj drugoj hrvatskoj obitelji smanjeni prihodi, a svaka četvrta obitelj s troje ili više djece ima veće mjesečne troškove od prihoda. Posebno je važno istaknuti da je čak 77,1 % ispitanika zabrinuto za budućnost svoje obitelji, a više od trećine roditelja koji su sudjelovali u anketi (36,5 %) izrazito je zabrinuto hoće li imati posao uslijed novonastalih okolnosti. Skoro polovica ispitanika (47,6 %) izrazila je zabrinutost ili jaku zabrinutost za financijsku stabilnost svoje obitelji.

Od uvođenja mjera zaštite 43,2 % obitelji ima povećane potrebe za hranom, što je dodatno izraženo kod obitelji s troje ili više djece. Gotovo trećina roditelja tvrdi kako njihova djeca i dalje teško podnose boravak i rad u kući uslijed novonastalih okolnosti. Pokazalo se kako u obiteljima u kojima dvoje ili više članova obitelji radi od kuće njih čak 37,9 % ima tek djelomične uvjete za rad od kuće, dok njih 16,1 % smatra kako nemaju adekvatne uvjete za rad od kuće. Zbog školovanja djece od kuće čak 41,7 % roditelja značajno je dodatno opterećeno. Ta je činjenica još više izražena kod 3plus roditelja, kod kojih je svaki drugi roditelj (49,4 %) značajno dodatno opterećen zbog školovanja djece od kuće.

Globalna pandemija koronavirusa promijenila je živote roditelja i djece te se u ovom trenutku još uvijek svi prilagođavamo mjerama zaštite koje se mijenjaju sukladno procjenama stručnjaka. Provedena anketa daje uvid u snage obitelji, ali i poteškoće s kojima se već sada susreću pa pozivaju na odgovoran pristup koji će ublažiti posljedice ove krize na obitelj kao temeljnu stanicu društva.

Udruga Obitelji 3plus apelira na donositelje odluka da osiguraju adekvatnu pomoć i podršku obiteljima s djecom, a posebno onim obiteljima koje skrbe za troje ili više djece. Naročito je važno da se u tom smislu ne umanjuju postojeća prava za obitelji s djecom, a potrebno je osigurati i dodatnu financijsku pomoć onim obiteljima koje su zbog ove situacije socijalno ugrožene. Također je važno prilagoditi nastavu na daljinu aktualnom trenutku, pri čemu treba voditi računa kako nemaju svi roditelji i djeca idealne uvjete za realizaciju te nastave.

Udruga apelira i na poslodavce da u kontaktu sa svojim zaposlenicima provjere raspoloživost njihovog vremena za djecu za koje skrbe. Boravak kod kuće u ovoj situaciji nije privilegija, već potreba za dodatnom organizacijom i usklađenosti radnog vremena, obiteljskih obveza i uključenosti u školske obveze djece. Zato je važna fleksibilnost poslodavaca u smislu da se omogući da barem jedan roditelj može biti na raspolaganju obitelji, a posebno u obiteljima s djecom vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole.

Udruga Obitelji 3plus ulaže i dodatne napore kako bi olakšala situaciju za roditelje kroz program Obiteljske kartice, čime bi izravno doprinijela smanjivanju troškova u obiteljima s više djece. Ta kartica omogućava popuste obiteljima s troje i više djece. Ovim putem roditelji koji stoje iza udruge pozivaju trgovačke lance i druge poslovne subjekte da se uključe u program Obiteljske kartice.

„Samo zajedničkim snagama možemo pobijediti ovu situaciju, pa čak i izići jači iz nje“, ističu u udruzi Obitelji 3plus.

Više informacija o programu Obiteljske kartice potražite na www.obitelji3plus.hr.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija