/Željezo: Zašto je važno za zdravlje beba i koja je hrana bogata željezom?

Željezo: Zašto je važno za zdravlje beba i koja je hrana bogata željezom?

Istina je kako je željezo vrlo važan nutrijent za razvoj beba, iako se češće priča o njegovu nedostatku kod odraslih. Ono je presudno za pravilno funkcioniranje našeg organizma, a njegov nedostatak povezuje se s teškoćama u neurokognitvnom razvoju, piše Mamin kutak.

Ovaj važan nutrijent beba tijekom trudnoće dobiva iz maminom krvotoka, a u posljednjem tromjesečju trudnoće uspijeva i stvoriti zalihe za prva četiri mjeseca života. Nakon toga svakako treba obratiti pažnju na razine željeza u krvi, jer se sve do uvođenja krute hrane, oko 6. mjeseca starosti, željezo ne može nadomjestiti kroz hranu, već preko dojenja ili uzimanjem adaptiranog mlijeka s dodatkom željeza. Ako i to ne bude dovoljno, potrebno se konzultirati s pedijatrom.

Kako brza hrana utječe na zdravlje djece? Teško joj je odoljeti, ali dovodi do brojnih problema

Foto: Pixabay, ilustracija

Željezo u hrani

Nakon uvođenja dohrane idealno je dnevne potrebe za željezom (7mg/dan) zadovoljavati iz hrane, a ne dodataka prehrani. Hrana bogata željezom uključuje meso, mahunarke i žitarice, a treba imati na umu da je važno unositi i dovoljno vitamina C koji je presudan u uspješnoj apsorpciji željeza u organizmu.

Pritom treba imati na umu da je apsorpcija željeza u tijelu mnogo lakša iz mesa, nego što je to slučaj kod biljnih izvora željeza.

Također, mliječni proizvodi otežavaju apsorpciju željeza iz hrane, stoga se preporučuje odvojiti mliječne obroke od krute hrane i između njih imati razmak barem dva sata. 

mšm/Mamin kutak

Foto: Pixabay, ilustracija